MonPlaneta
Les illes Fèroe limiten la caça de dofins a causa de les protestes
  • CA

Les illes Fèroe limitaran de manera provisional la caça de dofins després de les protestes que hi va haver el setembre passat, quan es van matar més de 1.400 animals en un dia, una xifra que va superar de llarg el rècord anterior, de 1.200, establert l’any 1940. El mes de febrer, el govern autonòmic va ordenar revisar la normativa i, ara, limitarà els dofins que poden ser caçats a 500.

Una tradició de fa més de mil anys

Anomenat ‘Grindadráp’ en feroès, la caça de mamífers marins, principalment balenes, és una tradició d’aquest arxipèlag de l’Atlàntic Nord que forma part de Dinamarca i compta amb el suport de gran part de la població, ja que es remunta a fa més de mil anys. Consisteix a acorralar els dofins a l’interior dels fiords i, un cop allà, apunyalar-los fins la mort. Després, la carn es reparteix entre la població.

Dofins morts a les Faroe | Sea Shepherd
Dofins morts a les Fèroe durant el Grindadráp | Sea Shepherd

Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, al voltant de les Fèroe hi ha uns 100.000 dofins i, per tant, considera la tradició “sostenible” en termes d’amenaça a la supervivència de les diverses espècies afectades. No obstant això, la magnitud que va prendre aquesta pràctica el setembre de 2021, quan més de 1.400 dofins van ser morts en un sol dia, no només va causar indignació arreu del món per unes morts que es consideren cruels i innecessàries sinó que fins i tot alguns grups vinculats amb el Grindadráp van criticar-la.

Un límit durant dos anys

Així doncs, les autoritats feroeses han limitat la quantitat de dofins que es poden caçar a 500 anuals durant els propers dos anys. No obstant això, el número de dofins és l’única part de la tradició que s’ha revisat. No és, però, la primera vegada que es canvien les normes del Grindadráp ja que als anys vuitanta, amb la implementació a gran escala de la prohibició de la caça de balenes, aquests animals van ser exclosos de la tradició.

Més notícies
Exemplar de rorqual comú albirat a l'Atlàntic
Islàndia podria prohibir la caça de balenes el 2024
La ministra de Pesca i Agricultura afirma que la demanda ha caigut prou com per no fer-la rendible
Un grup de rorquals geperuts jugant | D.P.
Un pescador sobreviu després de ser engolit per una balena
L'home, que capturava llagostes, va topar amb un rorqual geperut de més de deu metres de llargada
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans
Exemplar de rorqual comú albirat a l'Atlàntic | Aqqa Rosing-Asvid
Indignació internacional per un projecte d’experimentació amb balenes a Noruega
El projecte inclou capturar rorquals i sotmetre'ls a proves d'audició que poden ser molt estressants

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa