MonPlaneta
Identificats 70 óssos i 8 llops al Pirineu des de 2019
  • CA

En el marc d’un programa europeu coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el projecte LoupO ha identificat com a mínim 70 óssos i 8 llops al Pirineu des de l’any 2019, segons informa l’Agència Catalana de Notícies. Aquest programa, a més, ha millorat la col·laboració transfronterera i ha desenvolupat un pla per monitoritzar i seguir les poblacions d’aquests animals als totes dues bandes dels Pirineus. Les dues espècies es mouen per tota la serralada, tot i que l’ós té una poblaicó reproductora al Pirineu central mentre que el llop té alguns mascles errants al Prepirineu i el Pirineu oriental.

Una gran base de dades conjunta

En aquests anys s’han recollit més de 500 mostres de pèl, femta i orina per tal d’identificar-los, i aquestes dades genètiques, a què se sumen les de càmeres, observacions i preses de fauna salvatge i domèstica, han permès trobar 70 óssos i 4 llops només al vessant català, a més d’altres individus aïllats a l’Aragó i a l’estat francès.

Aquesta informació, recollida en una base de dades conjunta entre els diferents socis, és tot un exemple de com LoupO ha reforçat la col·laboració transfronterera, essencial en el control d’aquestes espècies. Aquest projecte, amb un pressupost superior als 1.250.000€, ha esta cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional a través d’un programa europeu que vol fomentar el desenvolupament sostenible d’aquest territori fronterer i on han participat el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior, el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana SA, i el Laboratoire d’Ecologie Alpine (CNRS) i, com a socis associats, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’Office Français de la Biodiversité, la Direction Régionale de L’Environnement, de l’Aménagement et du Logement (Occitània), el govern d’Aragó i el Ministeri de Medi Ambient d’Andorra.

A través de diversos mitjans, s'ha aconseguit identificar un gran número d'exemplars diferents de les dues espècies, així com també la seva distribució | Departament d'Acció Climàtica
A través de diversos mitjans, s’ha aconseguit identificar un gran número d’exemplars diferents de les dues espècies, així com també la seva distribució | Departament d’Acció Climàtica

Coneixement de la fauna i suport i formació

Gràcies a aquest projecte, s’ha ampliat el coneixement sobre la distribució d’óssos i llops. En el primer cas, s’han fet mapes segons la seva abundància, facilitant les mesures de gestió que calgui prendre, com ara les de prevenció de danys a noves zones d’expansió, que volen anticipar-se als possibles conflictes. A més, també s’ha estudiat els seus microbioma i dieta, confirmant que els óssos en general s’alimenten de vegetals, especialment dels faigs o els roures. En el cas dels llops, la seva presa més habitual és el cabirol.

En el marc del mateix projecte també s’han desenvolupat activitats de formació i divulgació a escoles i universitats i també accions de suport al sector ramader, com ara la gestió de gossos de protecció de bestiar, la cerca amb mitjans aeris de bestiar extraviat o el suport a les infraestructures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa