MonPlaneta
La grip aviària circula per tot el planeta i està infectant mamífers
  • CA

El virus de la grip aviària H5N1 està circulant per tot el planeta i no només afecta els ocells sinó també diverses espècies de mamífers. A més dels 58 milions de víctimes que ha causat entre les aus de corral, sumant les mortes i les que han hagut de ser sacrificades, la malaltia tambá ha estat detectada en milers d’aus salvatges d’arreu del món, en centenars de lleons marins d’Amèrica del Sud i en una granja de visons a Galícia.

A Catalunya, la malaltia va ser notícia aquest passat divendres per la detecció d’un brot en una granja de paons, però la preocupació més grossa no és per les aus sinó perquè, per bé que és complicat, el virus podria arribar a circular entre els humans. La salut humana i la animal estan íntimament lligades i, per tant, la situació podria ser més perillosa del que sembla.

“Ens hem de preparar per a qualsevol canvi”

Actualment, de fet, l’H5N1 està en el seu moment de màxima expansió d’ençà que va ser identificat com un virus que calia controlar, l’any 1996. Des d’aleshores, i malgrat que l’aparició de la Covid-19 va trencar tots els esquemes, aquest patogen ha estat considerat el primer candidat a causar una pandèmia mundial en el moment en què mutés per poder propagar-se entre els humans.

La grip aviària s'ha propagat per dotzenes de països d'una manera mai vista fins ara | Departament d'Acció Climàtica
La grip aviària s’ha propagat per dotzenes de països d’una manera mai vista fins ara | Departament d’Acció Climàtica

Aquest passat dimecres, de fet, el president de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, en va parlar en un comunicat de premsa. Per bé que va considerar que el risc per als humans de moment continua sent baix, va afegir que el salt del virus als mamífers, exemplificat pel cas de Galícia, deixava clar que la situació ha de ser monitoritzada de prop. “Ens hem de preparar per a qualsevol canvi en el ‘statu quo'”, va sentenciar.

Que hi hagi tants animals malalts arreu del món, de fet, és un problema per sí mateix perquè augmenta el risc de transmissió a altres espècies i, per tant, als humans. Perquè això darrer passés, però, caldria que coincidissin una sèrie de mutacions que ho permetessin i això, si més no en teoria, és poc probable, per bé que com més animals malalts hi ha i per més espècies diferents circula el virus, més augmenta aquesta probabilitat.

Els chens morts en aquest brot epidèmic de grip aviària superen els 1.500
Els brots de grip entre aus salvatges causen milers de morts cada vegada

Els humans estan ‘indefensos’ davant del virus

Els humans, a més, pràcticament no hem estat exposats als virus de la grip del tipus H5 i no tenim cap resposta immunològica. És això el que el fa tan perillós. A més de les altes xifres de mortalitat entre les aus i els mamífers, entre 2003 i finals de 2022 en 456 dels 868 casos detectats de grip aviària H5N1 en humans les persones infectades van morir. El cert, però, és que també hi podria haver hagut altres contagis que, en no produïr símptomes o causar-ne de lleus, no han estat identificats.

Dues formes d’arribar als humans: un perill llunyà però molt seriós

En qualsevol cas, de moment el virus de la grip aviària no és tan eficient adherint-se a les cèl·lules humanes com ho és en el cas de les aus, i caldria un procés d’adaptació i evolució perquè esdevingués un problema. Aquestes mutacions, però, podrien tenir lloc a l’interior d’altres, mamífers, i és per això que casos com el de Galícia resulten preocupants. En un grup tan dens d’animals, el virus pot propagar-se i mutar ràpidament, com va fer. No obstant això, els visons van ser sacrificats i sembla que, de moment, el perill es va evitar.

El virus de la grip aviària H5N1 ja circula entre mamífers i hi ha diverses maneres com podria saltar als humans | CDC
El virus de la grip aviària H5N1 ja circula entre mamífers i hi ha diverses maneres com podria saltar als humans | CDC

Encara hi ha, però, una altra manera com l’H5N1 podria arribar als humans: en cas que un animal fos infectat alhora pel virus de la grip aviària i per un virus de la grip humà, els dos patògens segmentats podrien intercanviar parts del seu codi genètic, resultant en un virus ‘quimera’ que podria resultar extremadament perillós i aparèixer d’una manera molt més ràpida i inesperada que no pas seguint una evolució ‘natural’.

A més de l’anomenada ‘grip espanyola’ (H1N1), que va causar entre 50 i 100 milions de morts entre 1916 i 1920, les darreres pandèmies de grip aviària van ser el 1957 (1-4 milions de morts) i el 1968 (1,1 milions de morts). La preocupació, doncs, està plenament justificada, per bé que sembla que al virus encara li queda un llarg camí per arribar als humans, si és que això arriba a passar.

Més notícies
Els aiguamolls de l'Empordà amb tres ànecs al fons aixecant el vol
Detecten la grip aviària en tres cigonyes i una oca salvatge als Aiguamolls de l’Empordà
Agricultura ha incrementat la vigilància en les explotacions de la zona per comprovar les mesures de bioseguretat
La grip aviària s'ha propagat per dotzenes de països d'una manera mai vista fins ara | Departament d'Acció Climàtica
L’epidèmia de grip aviària ha fet sacrificar 48 milions d’ocells a Europa
El brot fa un any que dura i és el més gros que s'ha detectat mai
Les autoritats de Jersey demanen tenir compte amb les aus salvatges, entre elles les marines, pel perill de contagi de la grip aviària
Identifiquen a Jersey un tipus de grip aviària que pot infectar humans
Les autoritats consideren que el risc de contagi és baix però recomanen no tocar ocells morts ni malalts
Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada
Una grip aviària altament patogènica està matant milers d’ocells al Quebec
Les costes d'algunes illes són plenes de restes de mascarells atlàntics víctimes de la malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa