MonPlaneta
Les granges de carnívors poden ser reservoris de malalties que amenacin la humanitat
  • CA

Concentrar grans quantitats de carnívors en granges, com passa amb els visons, pot crear grans reservoris de malalties que poden mutar, passar a altres animals i convertir-se en una amenaça per als humans. Això es deu a que aquests animals tenen un sistema immunològic amb un defecte que els converteix en portadors asimptomàtics perfectes de patògens, tal com ha descobert un equip de científics liderat per la Universitat de Cambridge (Anglaterra).

En un article publicat a ‘Cell Reports’, els investigadors expliquen com tres gens dels carnívors, implicats en la salut dels intestins, han deixat de funcionar. Si ho fessin, produirien uns complexos proteïnics que activen la resposta inflamatòria i lluiten contra els patògens. Per què no emmalalteixen, doncs? Sembla que la seva dieta, alta en proteïnes, té propietats antimicrobials que compensen aquest defecte del seu sistema immunològic, fent que qualsevol infecció als intestins sigui expulsada produint diarrea. A altres parts del seu cos, però, els patògens poden continuar vius, amagats sense ser detectats i reproduïnt-se fins que en algun moment puguin passar a una altra espècie o fins i tot a les persones.

Visó | Policia Local de Matadepera

La pandèmia de Covid-19, que es pensa que va començar en un animal salvatge engabiat, és una mostra del perill d’aquests patògens, transmesos per mamífers carnívors com ara els visons però també per gats, gossos o alguns ratpenats. Els gens desactivats, a més, sembla que són en vies de desaparició entre aquests animals. L’ADN hi és però no s’expressa, de manera que si no hi fos no passaria res. En aquestes circumstàncies, tenir grans poblacions de carnívors junts, com és el cas de les granges de visons, és un perill per a les persones, ja que és pràcticament l’únic exemple de cria massiva d’aquests animals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa