MonPlaneta
Apareix una gran taca de petroli d’origen desconegut a la costa sud dels Estats Units
  • CA

Després del pas de l’huracà Ida per l’estat nord-americà de Louisiana, que ha causat danys només superats pels del Katrina, el 2005, a finals de la setmana passada una taca de cru de gairebé 18 quilòmetres de llargada va aparèixer al golf de Mèxic. Un accident que ha destapat un problema que és molt més gran i que podria ser-ho encara més en el futur.

Entre diumenge i dilluns d’aquesta setmana, un equip d’immersió va descobrir un oleoducte perforat a la badia de Marchand, que podria haver-se trencat a causa de la força de l’huracà, segons va informar Talos Energy, que havia estat una de les usuàries. L’empresa va instal·lar-hi una cúpula contenidora tot i que afirma que la seva activitat en aquesta infraestructura es va aturar el 2017 i que l’havien desmantellat. Així doncs, no acaba de quedar clar qui és el responsable d’aquest vessament tot i que, segons informa la cadena nord-americana CNN, la quantitat de pous i oleoductes abandonats al golf de Mèxic és enorme ja que el 97% de les canalitzacions han estat abandonades sense desmuntar gràcies a una legislació i unes autoritats nord-americanes que fins ara han actuat amb una laxitud extrema en aquests casos.

L’huracà Ida vist des de l’Estació Espacial Internacional | NASA

El problema, però, podria no venir només d’aquesta canalització concreta, ja que l’huracà Ida podria haver afectat molts altres oleoductes de la zona, tant actius com que van ser abandonats ja fa temps. Tot i que el 95% de les instal·lacions d’extracció de petroli de la zona van ser tancades no arribés l’huracà, les autoritats dels Estats Units han informat que hi ha aproximadament 350 incidències que estan sent investigades, algunes de les quals podrien correspondre als mateixos vessaments. Una situació que, entre l’envelliment de les infraestructures i l’augment dels fenòmens meteorològics extrems a causa del canvi climàtic, podria provocar cada vegada més accidents d’aquest tipus en el futur.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa