MonPlaneta
Un fong mortífer amenaça la supervivència dels amfibis de l’Àfrica

Un fong mortífer, que fins ara afectava l’Amèrica Central i del Sud i també Austràlia, està amenaçant la supervivència dels amfibis de l’Àfrica. Segons un nou article publicat a la revista ‘Frontiers in Conservation Science’, una soca del fong que es creia benigna podria ser més comuna i virulenta del que es creia, contribuint a la que ja és la pitjor catàstrofe que ha patit mai la fauna salvatge, amb centenars d’espècies desapareixent o arribant al límit de l’extinció.

El 41% dels amfibis estan en perill d’exinció

La quitridiomicosi, descrita per primer cop a finals dels anys 90, s’ha escampat per Àfrica en poc més de dues dècades, probablement transportada pel trànsit aeri i el comerç d’animals i menjar. Si la majoria de patògens afecten un número limitat d’espècies, aquest fong afecta tots els amfibis, alimentant-se de la seva pell, i se’l considera responsable que el 41% d’aquests animals estiguin en perill d’extinció.

A escala humana, de fet, aquesta malaltia és com la Pesta Negra dels amfibis i està acabant amb les granotes i les salamandres del món, desestabilitzant els ecosistemes on viuen i, per tant, generant encara més problemes. Fins ara, però, no se sabia com havia afectat l’Àfrica, on viuen més de 1.200 de les 8.592 espècies d’amfibis del món.

El 'Batrachochytrium dendrobatidis' està exterminant els amfibis d'arreu del món
El ‘Batrachochytrium dendrobatidis’ està exterminant els amfibis d’arreu del món

Una malaltia que asfixia les granotes i les salamandres

Pel que sembla, hi ha algunes espècies que són infectades però no els passa res. A les altres, però, les espores del Batrachochytrium dendrobatidis entren a la pell dels animals i, en 24 hores, ja n’estan produint milers més que poden entrar a l’aigua i propagar-se per altres animals. Un cop infectats, la pell dels amfibis es torna fins a 40 cops més gruixuda, impedint-los respirar i deshidratant-los fins que, finalment, acaben morint.

Un estudi a fons de la propagació per l’Àfrica

Per saber quina és la situació a l’Àfrica, els investigadors han fet un gran estudi buscant senyals de l’existència de la malaltia a partir de mitjans del segle XIX, examinant gairebé 17.000 exemplars de diversos països. És així, per exemple, com han arribat a establir el cas més antic conegut d’aquesta patologia, que s’ha identificat en un animal trobat al Camerún el 1933.

Una granota morta a causa de la quitridiomicosi, que s'alimenta de la pell dels amfibis | Forrest Brem (CC)
Una granota morta a causa de la quitridiomicosi, que s’alimenta de la pell dels amfibis | Forrest Brem (CC)

Tot i aquest inici relativament antic, sembla a partir dels anys 60 el fong era present en menys del 5% dels exemplars examinats cada dècada mentre que, el 2000, va saltar de cop a un 17,2%, escampant-se especialment ràpid al Camerún i a Kenya. En el primer cas, a més, la soca coneguda com a Bd-CAPE ha demostrat ser més virulenta del que es pensava fins ara. A Guinea Equatorial, en canvi, hi ha hagut una gran caiguda de la prevanelça del mal, sense que se’n sàpiga el motiu.

Un nou cas de pandèmia causada pels humans

Queda saber, és clar, què va causar aquesta propagació tan ràpida del fong a partir de l’any 2000. En un estudi anterior sobre l’expansió de la malaltia als Estats Units, es va observar com va coincidir amb la construcció de noves carreteres, un camí perquè el patogen arribés a poblacions de granotes que mai no havien estat afectades. A l’Àfrica, sembla que la raó de la propagació ha estat el transport aeri i marítim, que ha augmentat les connexions entre països.

Sembla un nou cas, doncs, d’un augment de la connectivitat causada pels humans i que desequilibra milions d’anys d’evolució entre patògens i hostes i entre espècies, com el cas de les espècies invasores o el del virus de la Covid-19. Un desequilibri que pot destruir la biodiversitat d’arreu del món a una velocitat extraordinària.

Més notícies
Sanitaris locals i de l'Armada dels Estats Units durant una reunió d'experts sobre Ebola en un hospital militar de la regió
El “One Health”, vital per conservar la biodiversitat i evitar futures pandèmies
"El 60% de les epidèmies emergents tenen el seu origen en animals i dos terços d’aquestes provenen de la fauna salvatge, com són els casos del VIH, l’Ebola, el SARS, la ràbia o la grip aviar"
La malaltia ha estat identificada en la baldriga bruna però podria afectar moltes aus més | Patrickkavanagh / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Identifiquen una nova malaltia causada pels plàstics a les aus marines
Se l'ha anomenat plasticosi i és la primera fibrosi induïda per aquestes deixalles que s'ha trobat en fauna salvatge
La pesta de Florència de 1348 segons la descripció del 'Decameró' de Bocaccio | Wellcome Library (Creative Commons)
El bacteri de la pesta ja existia segles abans del primer brot epidèmic
L'estudi d'ADN més gran d'aquest tipus apunta que les pandèmies no van ser causades per soques noves del patogen
Un mascarell atlàntic mort de grip al Quebec | Radio Canada
La grip aviària circula per tot el planeta i està infectant mamífers
Els científics estan en alerta perquè, per bé que és complicat, podria arribar a contagiar-se entre humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa