MonPlaneta
La falta d’oxigen està empenyent els peixos a aigües superficials, anticipant una catàstrofe

Com els humans, els peixos necessiten oxigen per respirar i, si no en tenen, es moren. Quan la quantitat d’aquest gas que hi ha dissolta a l’aigua es redueix, han de fugir o enfrontar-se a les conseqüències, i això és precisament el que està passant. En un article publicat a la revista ‘Global Change Biology’, un equip d’investigadors presenta els resultats d’un estudi fruit de 15 anys de treball, i les conclusions són preocupants: les concentracions d’oxigen estan caient a tots els oceans i una vintena d’espècies ja han fugit a aigües menys profundes només a la zona on van estar treballant.

Els efectes d’això són molt importants, i cal tenir-los en compte tant en el control de la pesca com en la conservació d’ecosistemes. El treball revela que, entre els 50 i els 350 metres de profunditat, hi ha menys oxigen que abans, i els peixos estan movent-se cap amunt per poder respirar millor. La raó? L’escalfament global: l’aigua, com més calenta és, menys oxigen dissolt pot tenir. Durant els quinze anys que ha durat l’estudi, els científics van identificar 60 tipus de peix habituals de les zones on treballaven i, durant aquest temps, quatre han anat a aigües més profundes mentre que dinou han pujat més a prop de la superfície, un resultat molt significatiu en tan poc temps.

Peix martell
Peix martell (Arxiu)

Fins ara, els estudis havien comprovat com es comportaven els peixos de manera individual i en un laboratori segons l’oxigen que hi havia a l’aigua, però és el primer cop que s’investiga en un abast tan gran. Les conseqüències d’això, si continua, podrien ser terribles. Els peixos estan abandonant els hàbitats que havien estat òptimes per a ells fins ara, i és possible que els acabin havent d’abandonar del tot. Qui sap si, quan ho facin, algunes espècies no podran sobreviure a altres aigües per factors diferents com, per exemple, la mateixa temperatura de l’aigua, que està empenyent altres peixos cap avall.

És possible, de fet, que els hàbitats s’estiguin comprimint tant per dalt com per baix i això podria ser una catàstrofe ecològica d’unes dimensions impensables. De fet, ja podria estar passant: si les captures dels pescadors augmenten, pot no ser per una major població de peixos sinó, simplement, perque estan més concentrats. Això duria, és clar, a una situació de sobrepesca impensada que podria posar encara més pressió a aquests animals arreu del món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa