MonPlaneta
Evacuen l’illa de Vulcano pels alts nivells de CO2 a l’aire
  • CA

L’illa italiana de Vulcano va rebre l’ordre d’evacuació aquest diumenge després que els nivells de diòxid de carboni pugessin fins a nivells perillosos i comencessin a causar problemes respiratoris tant als animals com a les aproximadament 250 persones que hi viuen. Vulcano, situada a l’arxipèlag de les illes Eòlies, al nord de Sicília, va veure com les emissions passaven de 80 a 480 tones, reduint la quantitat d’oxigen a l’aire de manera perillosa, segons l’Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia del país transalpí.

Els nivells d’aquest gas d’efecte hivernacle van començar a pujar de manera notable a partir del passat 21 d’octubre, quan alguns dels habitants van començar a informar de problemes respiratoris que els afectaven tant a ells com a les seves mascotes. El volcà de l’illa, que dóna nom a tots els volcans i que durant l’Edat Antiga es creia que era l’indret on tenia la seva forja el déu del mateix nom –Vulcà, o Hefest, en grec– no entra en erupció des del 22 de març de 1890. No obstant això, les emissions de gasos no s’han aturat i augmenten i disminueixen i són controlats de manera permanent.

Un dels antics cràters volcànics de l'illa de Vulcano | Wikimedia Commons
Un dels antics cràters volcànics de l’illa de Vulcano | Wikimedia Commons

L’ordre d’evacuació inclou la zona del port i estableix un perímetre de seguretat on només poden entrar els agents de protecció civil i el personal d’investigació. També s’han decretat unes “zones grogues”, de perill moderat, on es pot continuar vivint sempre i quan no se surti dels pisos superiors dels habitatges. A més, i durant un mes, els visitants i els turistes tenen prohibida l’estada a Vulcano. Les autoritats han volgut tranquil·litzar la població deixant ben clar que no hi ha cap risc imminent d’erupció sinó que les ordenances han estat decretades “només” pels nivells perillosos d’emissions de gasos tòxics.

Tot i això, els sistemes de seguiment del volcà estan sent observats de manera continuada, amb quatre estacions mesurant els nivells de CO2 al sòl. També s’han instal·lat set estacions sismològiques, sis a l’illa de Vulcano i una a l’illa de Lipari, que donaran informació addicional, a més d’una càmera termal d’alta definicio per controlar qualsevol possible augment de la temperatura del sòl.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa