MonPlaneta
Europa duu Espanya als tribunals per incomplir la directiva de nitrats
  • CA

La Comissió Europea ha decidir dur l’estat espanyol davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En un comunicat, la CE afirma que no ha “pres mesures suficients” contra la contaminació per nitrats. Una manca de prestesa en el compliment de la normativa que afecta el Pacte Verd Europeu, que vol que la UE arribi a la contaminació zero.

L’acció espanyola en aquest sentit beneficiaria la salut pública, el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. No obstant això, la Comissió considera que els seus esforços han estat “insatisfactoris i insuficients”, raó per la qual durà l’Estat a les instàncies judicials europees.

Segons la Directiva sobre nitrats, els membres de la UE han de controlar les seves aigües i identificar quines estan o poden estar afectades pels nitrats provinents de fonts agràries. A més, també han de qualificar les superfícies amb correnties que flueixin cap a aquestes aigües com a zones vulnerables i establir mecanismes d’acció per prevenir i reduir la contaminació.

Eutrofització | Wikimedia Commons
Eutrofització | Wikimedia Commons

Ja l’any 2018, la CE va emplaçar l’estat espanyol a corregir els seus incompliments. Després que aquest l’ignorés, el juny de 2020 li va enviar un dictamen motivat. La Comissió reconeix alguns “avenços limitats” però adverteix que encara s’han de prendre més mesures per “evitar l’eutrofització de tot el país”. Així, consideren, les mesures adoptades “no han aconseguit arribar als objectius de la directiva”.

La Comissió, a més, afirma que Espanya hauria de “revisar i continuar designant zones vulnerables” a aquest tipus de contaminació a set comunitats autònomes Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, les illes Balears i Canàries, la Comunitat de Madrid i el País Valencià. També hauria d’incloure “tots els elements necessaris” als programes d’acció d’Aragó, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Extremadura i Comunitat de Madrid i prendre mesures addicionals a quatre CCAA on “les mesures establertes han resultat insuficients”, en aquest cas Aragó, Castella-La Manxa, Castella i Lleó i Múrcia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa