L’Agència Nord-Americana de Protecció Ambiental (EPA) va autoritzar a finals de la setmana passada l’alliberament de 2,4 milions de mosquits modificats genèticament als estats de Florida i Califòrnia. Aquesta mesura, que vol lluitar contra la transmissió de malalties com el Zika, la febre groga o el dengue, arriba després de l’alliberament de 144.000 insectes a Florida el 2021, una acció que l’empresa responsable, la biotecnològica britànica Oxitec, va qualificar d'”èxit”.
Una alternativa als productes químics
Els mosquits genèticament modificats són mascles, és a dir, que no piquen, de l’espècie Aedes aegypti. La modificació introduïda per Oxitec fa que, quan s’aparellen amb femelles, tinguin descendència que no pot sobreviure i, per tant, la població es redueix. Aquesta espècie, originària d’Àfrica, s’ha anat estenent com a espècie invasora per grans zones del món, contribuint a brots epidèmics d’algunes malalties.

Un cop rebuda l’aprovació federal, el projecte encara necessita el permís dels estats de Florida i Califòrnia per poder alliberar els mosquits, però Oxitec confia a poder-lo aconseguir al llarg d’aquest any i dur a terme l’alliberament d’aquests gairebé dos milions i mig d’ous de mosquit, que considera un “pesticida experimental”, des d’ara fins a finals d’abril de 2024.
Les autoritats nord-americanes, però, ja han posat alguns límits a la manera com s’han de fer aquests alliberaments: primer de tot, no es podran fer a prop de zones on hi hagis instal·lacions agrícoles o ramaderes. En segon lloc, també s’ha establert un protocol de seguretat en cas que s’hagi de produir un desastre natural, per impedir perdre el control dels mosquits.

La darrera baula d’una llarg camí
La modificació genètica de mosquits per reduir-ne les poblacions o fer-los menys susceptibles a transmetre malalties fa temps que és objecte d’estudis i de proves a diversos indrets del món, juntament amb altres opcions per aconseguir que aquests insectes tinguin descendència estèril, com ara infectar-los amb un bacteri. Tot i que molts d’ells han demostrat un èxit més que notable, encara hi ha algunes reserves pels efectes inesperats que podrien tenir aquestes pràctiques.