MonPlaneta
Aquest divendres s’estrena el documental ‘El No a l’Ós’, sobre l’oposició a la reintroducció
  • CA

Sort, la capital del Pallars Sobirà, és l’indret triat perquè, aquest proper divendres, s’estreni el documental ‘El No a l’Ós’, dirigit pels pallaresos Vanesa Freixa i Pepe Camps i que, com els seu nom indica, vol explicar l’oposició a la reintroducció d’aquest animal a totes dues vessants dels Pirineus.

Al llarg del metratge, es dóna veu a una vintena de ramaders, pastors, tècnics, representants de l’administració, antropòlegs i conservacionistes, que aporten la seva visió a un conflicte que fa anys que dura. Precisament, un dels objectius del documental és permetre empatitzar amb un sector que s’ha d’enfrontar constantment a problemes generats, tot sovint, per una gestió deficient de l’administració i que, a més, sovint s’ha sentit ignorat. Per això dóna veu a persones que, amb arguments i des de la seva vida diària, expliquen què vol dir compartir espai amb óssos.

Un pastor que apareix al documental 'El No a l'Os' amb el seu ramat | ACN
Un pastor que apareix al documental ‘El No a l’Os’ amb el seu ramat | ACN

En aquest sentit, pel·lícula també fa èmfasi en l’abisme que separa el pensament urbà i el rural. “Sembla que no tinguin cap punt de trobada”, explica Camps, que afirma que també volen acostar i visibilitzar els espais rurals com a alhora naturals i productius, reivindicant el seu dret a ser escoltat i consultat per assolir un equilibri satisfactori per a tothom. És per això que s’aborden els problemes que ha comportat la reintroducció de l’ós, esperant que l’espectador tregui conclusions informades.

Quan els conflictes sobre els óssos van tornar a revifar al Pirineu va ser, justament, quan Freixa i Camps van adonar-se de la urgència d’explicar-los i d’anar a la seva arrel, especialment pel que fa a l’oposició a la seva presència als Pirineus i a la seva reintroducció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa