Hi ha com a mínim una espècie d’esponges que ‘esternuden’ a través dels porus, expulsant mucositat per eliminar la brutícia que els podria obstruïr i impedir-los menjar. Aquest animal, Aplysina archeri, una esponja tub del mar Carib, ha estat l’objecte d’estudi d’un equip internacional d’investigadors, que ha publicat els seus descobriments en un article a la revista ‘Current Biology’.

Una animals que s’alimenten filtrant aigua

Les esponges s’alimenten filtrant aigua a través dels porus i fent-la passar per un sistema de canals on en capturen els nutrients. No obstant això, l’aigua també conté elements de què no es poden alimentar, començant pels sediments, i aquestes partícules podrien acabar obturant els porus. És per això que aquesta esponja ha desenvolupat aquest sistema d'”esternuts’, que expulsa mocs pels mateixos forats pels què, normalment, absorbeix aigua.

Descobert gràcies a la càmera d’alta velocitat

Fins ara, els investigadors sabien que les esponges feien servir contraccions per fer que l’aigua es mogués a través dels seus cossos, fluïnt en un sentit que la duia a entrar pels porus i a sortir per un orifici situat a la seva part superior. En aquest cas, però, quan es va enregistrar l’A. archeri a alta velocitat es va veure clarament com hi havia petits fragments de mucositat que sortien pels porus, en el sentit contrari del moviment de l’aigua.

Segons sembla, les contraccions de les esponges expulsen i mouen la mucositat a través d’un camí específic per la superfície de l’esponja i fins arribar a punts on s’ajunten en filaments. Així, aquests animals van expulsant mucositat de manera contínua, netejant els seus porus, en processos que duren entre 20 i 50 minuts.

Un comportament que podria estar molt estès

Tenint en compte que la majoria d’espècies d’esponja ‘esternuden’, és molt possible que aquest sistema de neteja sigui emprat per moltes més a banda de l’A. archeri. De fet, els mateixos responsables d’aquest estudi ja havien notat un comportament semblant en una espècie d’esponja dels oceans Índic i Pacífic, de manera que caldrà continuar investigant per veure com de comú és aquest mecanisme i, també, per entendre exactament com funciona.

Més notícies
Les esponges del fons de l'Àrtic | Institut Alfred Wegener

Les esponges gegants del fons de l’Àrtic sobreviuen menjant matèria morta

La vida sota el gel marí és una de les més desconegudes del nostre planeta
:  - Mobile
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons

Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell

Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans
:  - Mobile
El Lamarckdromia beagle, una nova espècie de cranc descoberta a Austràlia, és pelut i duu una esponja per barret | Museu d'Austràlia Occidental

Descobreixen una nova espècie de cranc pelut i amb una esponja per barret

Un exemplar de 'Lamarckdromia beagle' va ser trobat en una platja australiana
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa