MonPlaneta
Una espècie d’aranya pot amagar-se sota l’aigua fins a 30 minuts

Una espècie d’aranya tropical, coneguda com a Trechalea extensa, té la capacitat d’amagar-se sota l’aigua per fugir dels depredadors durant fins a 30 minuts, segons un estudi de la Universitat Estatal de Nova York que ha estat publicat a la revista ‘Ethology’. Aquesta habilitat sorprenent prové, sembla de la creació d’una “pel·lícula” d’aire al seu voltant que li manté estable la temperatura i li impedeix respirar aigua mente es troba submergida.

Un descobriment casual

El descobriment va ser fet gràcies a Lindsey Swierk, professora de Ciències Biològiques de la Universitat, quan va veure com una gran aranya d’aquest tipus fugia dels humans i s’amagava sota l’aigua, un comportament que no s’havia observat mai en aquesta espècie. No obstant això, aquest mecanisme de defensa no és únic ja que, anteriorment, la mateixa professora Swierk havia observat una espècie de llangardaix de Costa Rica que, en circumstàncies semblants, es pot amagar sota l’aigua més d’un quart d’hora.

El fet, però, és que per a moltes espècies mullar-se i refredar-se posa tant en perill la seva vida com ho faria un depredador, i és per això que molts animals no ho fan. En el cas de les aranyes del gènere Trechalea, fins ara no se sabia que n’hi hagués cap que tingués aquesta capacitat, i encara menys que es pogués mantenir sota l’aigua durant tantíssima estona.

La mateixa investigadora va descobrir, fa uns anys, un llangardaix amb una habilitat semblant | Lindsey Swierk
La mateixa investigadora va descobrir, fa uns anys, un llangardaix amb una habilitat semblant | Lindsey Swierk

Una tècnica espectacular

Aquella aranya en concret va passar aproximadament mitja hora submergida i, mentre ho feia, va mantenir una mena de pel·lícula d’aire embolcallant-la. Segons els investigadors, és probable que això sigui possible gràcies als pèls que cobreixen el seu cos i que, així, l’ajuden a prevenir la pèrdua de temperatura i també a no permetre que l’aigua entri als seus òrgans respiratoris, cosa que faria que s’ofegués. Aquests pèls són hidròfobs i cobreixen tot l’animal, de manera que el protegeixen totalment.

Aquest descobriment, doncs, aporta una nova manera com l’evolució ha donat a una espècie la capacitat d’amagar-se sota l’aigua quan està en perill eliminant, alhora, els riscos potencials que té submergir-se, que poden ser mortals.

Més notícies
Les aranyes fossilitzades són unes restes molt rares i la formació de les quals, fins ara, era incert | Wikimedia Commons

Descobreixen com es formen els fòssils d’aranyes, un fet molt rar

Aquestes formacions donen una informació valuosíssima als científics, tot i que són molt poc habituals
:  - Mobile
L'aranya atrapada per la resina i conservada en ambre mentre protegia els seus ous | Universitat de Kansas

Una aranya, fossilitzada en ambre mentre protegia les seves cries fa 99 milions d’anys

Observar aquest tipus de comportaments al registre fòssil és extremadament rar
:  - Mobile
Tela d'aranya sintètica | AMSilk

Creen un teixit basat en microbis més resistent que l’acer i el Kevlar

Les seves propietat superen, fins i tot, els de la seda d'algunes aranyes
:  - Mobile
Exemplar de la nova espècie de taràntula descoberta a Angola

Descoberta una nova espècie de taràntula amb una banya a l’esquena

L'aranya ha estat identificada al centre d'Angola, un país que es troba enmig de diverses ecoregions africanes i que, malgrat això, ha estat relativament poc explorat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa