MonPlaneta
Esbrinen el secret de la pasta enganxosa que expulsen els cogombres de mar

Un equip d’investigadors xinesos ha esbrinat quin és el secret de la pasta enganxosa que els cogombres de mar expulsen per l’anus quan se senten amenaçats. En un article publicat a ‘PNAS’, els científics expliquen com han analitzat el genoma d’una de les espècies d’aquesta família per veure com funcionen a nivell molecular els anomenats túbuls de Cuvier, un mecanisme que els permet defensar-se d’alguns depredadors.

Per bé que a simple vista els túbuls semblen intestins, de fet van evolucionar a partir del sistema respiratori d’aquests invertebrats i, a més, es regeneren després de fer-los servir. Aquesta defensa tan curiosa ha estat estudiada, en aquest cas, en el cogombre de mar negre (Holothuria leucospilota), el més habitual al mar de la Xina Meridional.

Examinant el genoma dels cogombres de mar

Els investigadors volien veure quin avantatge evolutiu els havia donat per fer que s’haguessin expandit tant. Així doncs, van estudiar tot el seu genoma i van fixar-se en els gens que codifiquen els túbuls de Cuvier fent servir el programa AlphaFold de Google. Gràcies a ell, es van detectar algunes proteïnes que eren receptors cel·lulars desconeguts fins ara i que podrien tenir un paper important en l’expulsió dels túbuls. A més, també es va observar com algunes de les proteïnes que els formen tenen una estructura molecular semblant a la de la seda de les aranyes.

Un exemplar del gènere Holothuridae a la costa mediterrània
Un exemplar del gènere Holothuridae a la costa mediterrània

Proteïnes semblants a les presents en l’Alzheimer

Aquest darrer fet ha dut els investigadors a pensar que totes les proteïnes ‘sedoses’ tenen una forma compartida fins i tot si han evolucionat de manera independent. En aquest cas, però, i el què encara més més sorprenent, els túbuls són enganxosos perquè contenen proteïnes amb propietats semblants a les amiloides que, en els humans, són molt conegudes per les plaques que formen al cervell de les persones que pateixen Alzheimer.

Un estudi que pot ser molt útil en investigacions posteriors

Aquest estudi, no només revela la presència de proteïnes inesperades i que són específiques dels túbuls de Cuvier sinó que, a més, aporta moltes dades que poden ajudar a respondre el gran enigma de com van evolucionar. A més, les dades genòmiques dels sistemes reproductiu, endocrí, immunològic i digestiu dels cogombres de mar també poden resultar molt útils. De fet, els mateixos investigadors ja les estan fent servir per mirar d’esbrinar com ho fan aquests animals per detectar la llum i, també, per digerir els aliments.

Més notícies
Un exemplar del gènere Holothuridae a la costa mediterrània
Simbiosi en la tercera fase: Stichopus i Carapus
"L'holotúria hauria de comprendre la nostra intenció, salvaria així la seva vida, venint a les costes a brindar-nos les seves vísceres i tornant al fons per a regenerar-les."
Un nou programa informàtic pot dissenyar fàrmacs per aturar l'activitat de moltíssimes malalties | Wikimedia Commons
Creen un programa que dissenya fàrmacs per inhibir proteïnes
Podria crear medicaments que ens tant protegeixin de virus com aturin el creixement de càncers
El pacient duent a terme una prova de reconeixement visual del got negre damunt la taula blanca | J.-A. Sahel / Nature Medicine
Aconsegueixen curar la ceguesa amb una injecció de proteïnes
La tècnica, anomenada optogenètica, ha tornat la vista a un home 40 anys després de perdre-la
Aquestes aranyes mascle tenen la capacitat de catapultar-se enrere just després de la còpula per evitar que la femella els devori | Currant Biology
Unes aranyes mascle han trobat la manera de fugir del canibalisme sexual
Catapultar-se lluny de les femelles després del sexe és l'única salvació per a aquests animals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa