MonPlaneta
El nou Pla Hidrològic de l’Ebre fixa un cabal mínim de 100m3/s a la desembocadura bona part de l’any

El nou Pla Hidrològic de l’Ebre proposa un cabal ecològic mínim en el tram entre Tortosa i la desembocadura d’uns 100m3/s durant bona part d’un any “normal”. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha posat a informació pública el document corresponent al tercer cicle de planificació, entre 2021 i 2027. Per primer cop, segons l’organisme, s’estableixen cabals ecològics en 686 masses d’aigua de la conca, respecte els 69 anteriors, incorporant la reducció d’aportacions pel canvi climàtic. La CHE subratlla que el document s’alinea amb el Pla de Protecció del delta de l’Ebre del govern espanyol i preveu 11,3 milions d’euros en estudis sobre aspectes com el trànsit de sediments fluvials.

Imatge aèria del delta de l'Ebre  | Cedida
Imatge aèria del delta de l’Ebre | Cedida

El document precisa la xifra de cabal mínim en cadascun dels prop de 700 punts de la conca considerats tenint en compte la reducció de les aportacions pel canvi climàtic fins l’any 2020, que es calculen en un 20% menys. En el cas de l’últim, entre Tortosa i la desembocadura, considerat “aigües de transició”, les aportacions són de 100m2 cúbics per segon els mesos de novembre, desembre, abril, maig, juny, juliol agost. Baixen als 80m3/s els mesos de setembre i octubre, mentre que se situen en 120m3/s el gener, 150 el febrer i 155 el març, el valor més alt. En canvi, en el tram entre l’assut de Xerta i Tortosa, el cabal mínim baixa entre els 80 i 91m3/s tots els mesos excepte febrer i març, quan arriba a 150. Es tracta de xifres per a anys hidrològics amb aportacions considerades “normals”, però segueixen molt allunyades de la proposta aprovada per la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre i ratificades pel Parlament –de 7.732hm3 anuals per aquest cas concret- com a garantia per a les necessitats ambientals del tram final del riu i el seu Delta. Destaca també el fet que el riu Siurana sigui l’únic cas en el qual la CHE no ha fixat cap cabal ecològic. L’organisme ho argumenta perquè els volums d’aigua “estan pendents del resultat del procés de concertació de l’Agència Catalana de l’Aigua en el marc de la Taula del Siurana”. Aquesta taula es va constituir el desembre del 2018 però tan sols ha mantingut cinc reunions, l’última de les quals va ser fa més d’un any.

Punta de la banya. Delta de l'Ebre  | xx
Punta de la banya. Delta de l’Ebre | xx

Segons la documentació de la CHE, la nova planificació hidrològica permetrà crear unes 47.500 noves hectàrees de regadius a tota la conca, de les quals prop de 13.500 a Catalunya. Segons remarca l’organisme, però, aquests regadius no suposaran un increment de la demanda d’aigua a la conca perquè, sobre el paper, es podran atendre amb aigua alliberada per la modernització de regadius i per la revisió de dotacions que s’efectuarà en pròximes revisions del pla.

Un altre dels aspectes fonamentals que el document aborda, segons la mateixa CHE, és la coherència amb les propostes del Pla de Protecció del delta de l’Ebre que ultima el Ministeri per a la Transició Ecològica. En aquest sentit, assegura que el Pla Hidrològic recull les mesures d’aquest projecte relatives a actuacions a la costa finançades per la Direcció General de la Costa i el Mar així com estudis i actuacions de la Direcció General de l’Aigua per un import total d’11,3 milions d’euros. Dins d’aquest capítol figura la realització de diversos estudis i proves relacionades amb la recuperació el trànsit sedimentari al tram final del riu en col·laboració amb el CEDEX i en coordinació amb la Generalitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa