MonPlaneta
El dodo s’uneix a la llista d’animals objecte de programes de ‘desextinció’

La llista d’animals que estan sent objecte de programes de ‘desextinció’ té un nou membre. Colossal Biociences, l’empresa que ja era coneguda per voler ressuscitar el mamut llanut, ha creat un altre projecte per fer tornar el dodo, un ocell desaparegut a finals del segle XVII. De moment, la companyia ja ha aconseguit atreure unes inversions força considerables per bé que en cap moment no ha promès resultats a curt termini.

“El símbol de l’extinció causada per l’home”

En una compareixença, el fundador i CEO de Colossal, Ben Lamm, va definir el dodo com “el símbol de l’extinció causada per l’home”. Aquest ocell, d’una mida semblant a la d’un gall d’indi i que no podia volar, va ser caçat sense compassió d’ençà del seu descobriment fins que el 1681, a l’illa Maurici, va morir el que es creu que era l’últim exemplar de l’espècie. És per això que Colossal ha format una nova divisió per investigar en tecnologies genètiques que puguin ser emprades específicament en ocells.

Ben Lamm, fundador i CEO de Colossal | John Davidson / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Ben Lamm, fundador i CEO de Colossal | John Davidson / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

La CIA, entre els inversors del projecte

De fet, com va reconèixer el mateix Lamm, tornar el dodo a la vida no seria el que faria guanyar diners a l’empresa, com tampoc ho seria en el cas del mamut. Les eines i l’equipament de tractament i modificació dels gens per aconseguir-ho, en canvi, sí que ho podrien fer, perquè podrien tenir moltes altres aplicacions, fins i tot en humans.

Així, per exemple, Colossal està provant eines que permetin canviar diverses parts del genoma alhora i també tecnologies de gestació artificial. És tot això el que, des de la seva fundació l’any 2021, ha permès a Colossal captar 225 milions de dòlars en inversions amb orígens molt diversos, des del Fons d’Innovació Tecnològica dels Estats Units fins a In-Q-Tel, el fons d’inversió en innovació tecnològica de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA).

Els coloms de Nicobar són els parents vius més propers del dodo | Steve Wilson / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Els coloms de Nicobar són els parents vius més propers del dodo | Steve Wilson / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Els parents vius més propers dels dodos

Si els parents propers vius del mamut llanut són molt coneguts, en el cas del dodo els trobem en els coloms de Nicobar, físicament molt diferents. Comparant l’ADN de totes dues espècies, però, es podrà veure quines són les diferències que fan que cadascun sigui com és i, a partir d’aquí, fins i tot intentar modificar cèl·lules de coloms de Nicobar perquè s’assemblin a les dels dodos. Així, implantant aquestes cèl·lules en ous d’altres ocells, es podrien crear dodos que es reproduïssin per sí mateixos. Tot això, però, de moment només s’aguanta en el paper.

Retornats a un món que ja no és el seu

Un cop els dodos ‘tornessin’, però, encara hi hauria altres problemes. A més del fet que, probablement, aquests animals ‘ressuscitats’ no serien exactament iguals que els que es van extingir fa més de 300 anys, l’entorn on vivien també ha canviat moltíssim, i això els podria provocar problemes de supervivència en estat salvatge. Si bé el cas del mamut llanut és molt més exagerat, o si més no molt més evident des del punt de vista d’una persona poc experta en la matèria, els dodos podrien patir el mateix problema.

Més notícies
La rata de l'illa de Christmas, desapareguda al segle XIX, podria ser 'tornada' a la vida però això plantejaria alguns dilemes ètics | Domini Públic

Un equip de científics estudia “desextingir” la rata de l’illa de Christmas

Tot i que sembla tècnicament possible, ells mateixos es plantegen quines conseqüències podria tenir
:  - Mobile
Alguns científics insisteixen en la possibilitat de fer tornar espècies extingides, com el tigre de Tasmània | Domini Públic

Una donació de 3,3 milions apropa la “resurrecció” del tigre de Tasmània

Aquest nou projecte afegeix llenya al debat ètic sobre una possibilitat cada vegada més real
:  - Mobile
Mamut llanut

El darrer mamut llanut va morir a una illa de l’Àrtic fa només 4.000 anys

Conèixer les causes de la seva extinció podria ajudar a salvar moltes espècies davant de l'amenaça que el canvi climàtic suposa per a la seva supervivència
:  - Mobile
L'home de Flores podria continuar vivint a l'illa que li va donar nom, segons alguns testimonis oculars | Wikimedia Commons

Un antropòleg afirma que un homínid que es creia extingit encara sobreviu

Alguns indonesis afirmen haver vist criatures quasihumanes, i Gregory Forth està convençut que són l'Homo floresiensis
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa