MonPlaneta
Desenvolupen un model per predir si un pesticida perjudicarà les abelles
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Estatal d’Oregon (Estats Units) ha fet servir intel·ligència artificial per crear un model que prediu si un pesticida perjudicarà les abelles. En un article que ha estat portada de la revista ‘Journal of Chemical Physics’, en un número especial anomenat “Disseny Químic per Intel·ligència Artificial”, els enginyers responsables del seu desenvolupament expliquen que el model analitza l’estructura molecular de qualsevol producte per concloure si tindrà efectes nocius per a aquests insectes.

Serveis ecosistèmics multimilionaris

Les abelles són un element fonamental, com ja se sap, dels ecosistemes on viuen. A més de la seva acció com a pol·linitzadors de moltíssimes espècies salvatges, però, també fan la mateixa feina en els conreus comercials, amb uns beneficis per a les persones que es calcula que, cada any, superen els 100.000 milions de dòlars. I no obstant això els pesticides, que es fan servir per assegurar les collites i, per tant, la seguretat alimentària, sovint els causen danys. De fet, fa anys que es troben en un declivi constant.

Aplicació de pesticides en un camp de conreu | Wikimedia Commons
Aplicació de pesticides en un camp de conreu | Wikimedia Commons

Tot i que es miren de trobar pesticides que no els facin mal, i que hi ha qui afirma que l’agricultura ecològica podria ser clau per a la seva salvació, el fet és que les plagues que es volen combatre amb aquests productes també hi desenvolupen resistència i, per tant, se’n van creant de nous que, primer de tot, caldria saber si perjudiquen les abelles o no.

Una eina molt útil

És en aquest context que els investigadors van fer servir dades de toxicitat d’experiments d’exposició a pesticides en abelles de la mel, que sumaven un total de gairebé 400 molècules diferents, per entrenar un algoritme i que aprengués a predir si una molècula determinada els resultaria perjudicial.

A través d’un sistema complex, el model compara la molècula que se li introdueix amb totes les que té a la base de dades, buscant coincidències en seqüències d’àtoms i enllaços en comú que puguin indicar la possibilitat que siguin tòxics. Així, en el futur, es podran estalviar els experiments en abelles i avaluar ràpidament els pesticides proposats per saber si són o no aptes per a l’ús.

Més notícies
Pixabay
Descobert l’origen de les abelles de la mel
Un debat que feia dècades que durava podria acabar: l'Àsia és el lloc d'on és més probable que sortissin
Pixabay
La pol·lució confón abelles i papallones i redueix la pol·linització
Alguns contaminants comuns els impedeixen ensumar bé les flors
Les abelles voltor tenen bacteris a l’estómac que digereixen la carn
Aquesta flora s'assembla més a la dels mamífers carronyaires que no pas a la de les altres abelles
Pingüins del Cap | Pixabay
Un eixam d’abelles mata una seixantena de pingüins en perill d’extinció
S'estan investigant les causes d'aquests accident, que es considera un fet extraordinàriament rar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa