MonPlaneta
Descobriment “excepcional” a l’Ebre: un ocell que no viu a Europa
  • CA

El primer albirament d’una espècie d’ocell a la península Ibèrica ha estat qualificada d'”excepcional” i ha fascinat els ornitòlegs i observadors d’ocells de tot el país. La fredeluga cuablanca, una au que cria a l’Àsia Central i que hiverna a l’Àfrica o l’Índia, ha estat vista al delta de l’Ebre.

El descobriment el van fer divendres passat uns educadors ambintals de MónNatura Delta en una observació rutinària. Des del mirador de la llacuna de la Tancada i les antigues salines de Sant Antoni, van poder observar un animal que, normalment, haurien de viatjar molt per veure.

S’espera que, a la primavera, l’au torni a l’Àsia Central, però els investigadors continuaran atents per veure si després torna al delta de l’Ebre o si fa un canvi migratori una altra vegada. Els responsables de MónNatura Delta han explicat a l’Agència Catalana de Notícies que hi ha un exemplar passant l’hivern al Delta, per bé que “és difícil” saber per què. Josep Culvi, el seu coordinador, ha afirmat que segons els ornitòlegs “a vegades passa perquè es desorienten o perquè hi ha factors climatològics que els influencien”.

Ornitòloga durant l'elaboració de l'Atles | Departament de Territori i Sostenibilitat
Ornitòloga | Departament de Territori i Sostenibilitat

Des que es va començar a saber que s’havia fet aquest albirament, ornitòlegs i amants dels ocells de diversos llocs de l’estat espanyol, com ara el País Basc o Galícia, s’han sumat als catalans que també volen veure de prop aquesta criatura. En circusmstàncies normals, per veure una fredeluga cuablanca, un animal força semblant a la fredeluga vulgar, caldria viatjar a països com ara l’Iraq, l’Iran, Egipte, el Sudan, el nord de l’Índia o el Pakistan. Aquesta oportunitat, doncs, podria ser pràcticament única per a moltíssima gent.

Tenint en compte, a més, que segons els ornitòlegs podria ser que un cop marxi ja no torni mai més, d’aquí fins l’arribada de la primavera s’espera que la presència d’aquests observadors d’ocells esdevingui habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa