MonPlaneta
Descobreixen uns rosegadors que ‘cultiven’ els seus aliments
  • CA

Els gòfers, una família de rosegadors que habiten els Estats Units, ‘cultiven’ els seus aliments excavant grans túnels i ‘podant’ les arrels de les plantes que hi ha a sobre perquè creixin millor. Una pràctica que, segons explica un equip d’investigadors de la Universitat de Florida (Estats Units) a la revista ‘Current Biology’, podria ser el primer exemple d’agricultura primitiva que s’ha vist mai en un mamífer no-humà.

Uns petits rosegadors subterranis

Aquests grup d’animals, que comprèn unes 40 espècies, està format per rosegadors semblants, tant en mida com en forma, als conillets d’Índies. Passen la majoria de la vida en xarxes de grans túnels subterranis, sortint només per aparellar-se i, a vegades, per alimentar-se. La seva alimentació consisteix en arrels, tiges i alguns tipus d’herba, i passen moltíssim temps cavant les seves galeries.

En aquest cas, l’estudi va examinar l’espècie Geomys pinetis, que viu a Florida mateix. Els investigadors van cavar al voltant de tres seccions dels túnels dels gòfers i van posar-hi barrils de metall perquè no hi poguessin accedir. Després, fent servir una tub de fibra òptica, van obtenir imatges de l’interior dels segments de túnel que havien quedat aïllats i també dels que els gòfers continuaven fent servir.

Els gòfers s'alimenten en gran part de les arrels de les plantes que creixen als seus túnels | Wikimedia Commons
Els gòfers s’alimenten en gran part de les arrels de les plantes que creixen als seus túnels | Wikimedia Commons

La seva activitat estimula el creixement de les plantes

El primer que els va sorprendre és que les arrels de les plantes de la superfície van inundar ràpidament els túnels on els gòfers ja no podien accedir mentre que, allà on continuaven vivint, es mantenien curtes. La conclusió semblava clara: els gòfers estaven ‘podant’ les arrels, i això no només els donava menjar sinó que podia estimular el creixement de les arrels. A més, com que aquesta espècie concreta de gòfers orina i excreta arreu dels túnels, fertilitza el sòl, fent que les plantes creixin encara més ràpid.

Segons els càlculs dels investigadors, aquesta espècie de gòfers podria està obtenint més del 20% de les seves calories diàries exclusivament a través d’aquest procés de poda i fertilització, que es pot comparar amb una forma primitiva d’agricultura. Al cap i a la fi, els gòfers ‘cullen’ els seus aliments de manera controlada, sense arrencar les plantes senceres i deixant que les arrels tornin a créixer per tornar-se-les a menjar.

Tot i que hi ha alguns dubtes sobre si això es pot considerar realment agricultura, el cert és que obren tot un nou camp de recerca en el comportament d’altres rosegadors, que també pot ser que parin una certa atenció a l’hora d’alimentar-se de plantes, sense arrencar-les senceres, i no ens n’haguem adonat.

Més notícies
Un escarabat fossilitzat en ambre | Universitat de Barcelona
Els primers insectes agrícoles: els escarabats cultiven fongs des de fa més de cent milions d’anys
El mutualisme entre escarabats i fongs simbiòtics de l’ambrosia és la causa de plagues en boscos i cultius
Els Tursiops aduncus, com s'ha descobert, fan servir els coralls i les esponges com si fossin la seva 'farmàcia' | Wikimedia Commons
Els dofins també fan servir esponges per netejar-se la pell
Els compostos que segreguen tant aquestes com els coralls els serveixen per mantenir-se nets i sans
Un dels orangutans fent servir les eines | PLOS ONE
Els orangutans saben fer servir eines de manera instintiva
Fins ara es pensava que el coneixement es transmetia per imitació
Els pops són uns éssers extraordinaris, i la seva gran intel·ligència podria tenir força en comú amb la nostra, malgrat el que pugui semblar
Troben una possible explicació a l’enorme intel·ligència dels pops
Els mateixos 'gens saltadors' són presents en ells i al cervell dels humans

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa