MonPlaneta
Descobreixen que les foques tenen sentit del ritme

Un equip d’investigació ha arribat a la conclusió, després de treballar amb foques del centre de rehabilitació Ditch Sealcentre Pieterburen (Països Baixos) que aquests animals tenen sentit del ritme. La troballa, que ha estat publicada a la revista ‘Biology Letters’, dóna pistes molt importants sobre en quin moment de l’evolució va aparèixer aquesta capacitat i per què.

La parla i la música estan relacionades

Els humans som animals alhora molt xerraires i molt musicals. Segons la biologia evolutiva això té molt de sentit, ja que es pensa que la capacitat per a la parla i per a la música estan relacionades. Al cap i a la fi, sembla que només els animals que poden aprendre noves vocalitzacions tenen, alhora, un sentit del ritme.

Una cria de foca comuna | Wikimedia Commons
Una cria de foca comuna | Wikimedia Commons

D’entre els nostres parents més propers, els primats no humans, se sap que poden respondre al ritme si se’ls entrena però que, tot i així, les seves capacitats rítmiques són molt diferents de les nostres. Dels altres mamífers, en canvi, se’n sap molt menys. És per això que els investigadors van decidir estudiar les foques comunes, uns animals que, com nosaltres, també són capaços d’aprendre a vocalitzar.

La sorprenent capacitat innata de les foques

Els científics van crear una sèrie de vocalitzacions de foques que diferien en tempo (ràpid o lent), llargada (duració de les notes) i regularitat (regular o irregular). Després van provar-les amb una vintena de foques i, fent servir un mètode semblant a l’emprat en estudis amb infants, van registrar quants cops es giraven per buscar la font del so. Aquest comportament indica que l’estímul ha captat l’interès del receptor i, si les foques poden discriminar entre les propietats rítmiques, podrien mirar més temps o més sovint a les seves seqüències sonores preferides.

Foques comunes a l’estuari del Tàmesi, a Anglaterra

Així és com es va notar que les foques miraven més quan les vocalitzacions eren més llargues, més ràpides o amb un ritme més regular. Això era així fins i tot en foques d’un any que no havie estat entrenades ni condicionades de cap manera però que, tot i això, distingien entre seqüències ràpides i lentes, regulars i irregulars i llargues i curtes. Una prova clara que tenen no només la capacitat de l’aprenentatge vocal sinó també de processament del ritme.

Una altra peça al trencaclosques

Aquest decobriment ens acosta una mica més a acabar el trencaclosques complicadíssim els orígens de la parla i la musicalitat. És per això que, a contiuació, els mateixos investigadors volen repetir l’experiment amb sons d’altres animals, o fins i tot amb sons abstractes, per veure si reaccionen igual, i també fer-ho amb altres mamífers per veure si n’hi ha més que puguin percebre el ritme de manera espontània.

Més notícies

[VÍDEO] Persecució a terra ferma entre una foca lleopard i unes cries de pingüí

Els mamífers marins i els pingüins no destaquen, precisament, per la seva destresa de moviments fora de l'aigua, però això no impedeix que no es puguin caçar a terra
:  - Mobile
La foca trobada morta a Skye (Escòcia)

Troben un tros de plàstic a l’estómac d’un cadell de foca mort a Escòcia

L'animal, de menys d'un any de vida, es trobava malnodrit i se suposa que el plàstic va tenir un paper clau en la seva mort.
:  - Mobile

[VÍDEO] Les foques tornen al Tàmesi

El riu anglès, que fa 60 es considerava "biològicament mort", torna a ser un ecosistema on aquests mamífers marins es poden reproduir
:  - Mobile
Un exemplar de lleó marí

Un virus mortal s’està estenent entre els mamífers marins a causa del canvi climàtic

Aquest impacte inesperat de l'escalfament global en la salut dels animals no només amenaça els ecosistemes on viuen sinó que ens recorda que els humans també podem patir efectes semblants
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa