MonPlaneta
Descobreixen per què les girafes mascle tasten l’orina de les femelles

Un equip d’investigadors ha descobert per què les girafes mascle tenen el costum de tastar l’orina de les femelles. Segons expliquen dos investigadors en un article publicat a la revista ‘Animals’, això els permet conèixer el seu nivell de feromones i, a partir d’aquí, si ja estan preparades per aparellar-se. Tot plegat gràcies a un tret distintiu de la seva anatomia que ha estat descrit en aquest treball per primera vegada.

Una manera diferent de detectar les feromones

Els científics han descobert que l’organ que detecta les feromones en les girafes té una connexió més gran amb la seva boca que no pas amb el nas, com passa en la majoria de mamífers, i que és per això que els mascles busquen amb quines femelles aparellar-se aspirant el raig que expulsen quan orinen. Si bé altres animals com les gaseles llepen l’orina fresca del terra, els caps pesants i els colls llargs de les girafes fan que un comportament com aquest les deixi en una posició inestable i vulnerable. És per això, doncs, que han evolucionat amb un sistema diferent.

Girafa | Pixnio
Els seus colls tan llargs fan perillós que les girafes baixin el cap per llepar l’orina de terra | Pixnio

Una connexió més forta amb la boca que amb el nas

Segons les observacions fetes a Namíbia els anys 1994, 2002 i 2004, les girafes mascle colpegen lleugerament les femelles per demanar-los que orinin. Si aquestes hi estan d’acord, ho fan durant uns quants segons mentre els mascles baixen una mica el cap per poder fer un petit glop. En fer-ho, l’olor entra a dues obertures que tenen al paladar i d’allà, viatja fins l’organ vomeronasal, que és l’encarregat de detectar les feromones.

Aquesta connexió per un conducte entre la boca i l’organ, en la majoria dels altres mamífers, és més important amb el nas. És possible que aquesta diferència es degui a que, en animals que s’aparellen en moments concrets de l’any, també els permeti detectar plantes estacionals. En el cas de les girafes, però, que es poden aparellar en qualsevol moment, aquesta connexió no és tan important.

Més notícies
La jirafa nascuda fa poc al Zoo de Barcelona
Neix una cria de girafa al Zoo de Barcelona
Els visitants van poder gaudir del part sense que ni la mare ni el cadell se sentissin molestes ni amenaçades
Girafa | Pixnio
La població de girafes ha augmentat un 20% des de 2015
Els esforços per preservar aquests animals han tingut èxit, un exemple d'esperança per a altres espècies amenaçades
La petita Msituni ha pogut caminar bé gràcies a una pròtesi | San Diego Zoo Safari Park
Posen pròtesis a les potes d’una nadó girafa perquè pugui caminar bé
La responsable ha estat una especialista en fabricar aquests aparells per a atletes paralímpics
Les dues girafes blanques abatudes
Uns caçadors furtius assassinen dues girafes blanques raríssimes a Kenya
Els cadàvers de tots dos animals, mare i fill, van ser trobats al nord-est del país i es pensa que ara només queda una sola girafa blanca en tot el món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa