Un equip d’investigadors ha descobert per què les girafes mascle tenen el costum de tastar l’orina de les femelles. Segons expliquen dos investigadors en un article publicat a la revista ‘Animals’, això els permet conèixer el seu nivell de feromones i, a partir d’aquí, si ja estan preparades per aparellar-se. Tot plegat gràcies a un tret distintiu de la seva anatomia que ha estat descrit en aquest treball per primera vegada.
Una manera diferent de detectar les feromones
Els científics han descobert que l’organ que detecta les feromones en les girafes té una connexió més gran amb la seva boca que no pas amb el nas, com passa en la majoria de mamífers, i que és per això que els mascles busquen amb quines femelles aparellar-se aspirant el raig que expulsen quan orinen. Si bé altres animals com les gaseles llepen l’orina fresca del terra, els caps pesants i els colls llargs de les girafes fan que un comportament com aquest les deixi en una posició inestable i vulnerable. És per això, doncs, que han evolucionat amb un sistema diferent.

Una connexió més forta amb la boca que amb el nas
Segons les observacions fetes a Namíbia els anys 1994, 2002 i 2004, les girafes mascle colpegen lleugerament les femelles per demanar-los que orinin. Si aquestes hi estan d’acord, ho fan durant uns quants segons mentre els mascles baixen una mica el cap per poder fer un petit glop. En fer-ho, l’olor entra a dues obertures que tenen al paladar i d’allà, viatja fins l’organ vomeronasal, que és l’encarregat de detectar les feromones.
Aquesta connexió per un conducte entre la boca i l’organ, en la majoria dels altres mamífers, és més important amb el nas. És possible que aquesta diferència es degui a que, en animals que s’aparellen en moments concrets de l’any, també els permeti detectar plantes estacionals. En el cas de les girafes, però, que es poden aparellar en qualsevol moment, aquesta connexió no és tan important.