MonPlaneta
Descobreixen un peix multicolor que viu a més de 50 metres de profunditat

A les illes Maldives, a més de 50 metres de profunditat, hi viu un peix multicolor que no havia estat descobert fins ara. Batejat com a Cirrhilabrus finifenmaa, aquest habitant de la zona crepuscular de l’oceà, entre 40 i 70 metres sota l’aigua, ha estat presentat en un article a la revista ‘ZooKeys’ per Ahmed Najeeb, el primer científic de l’arxipèlag que descobreix una espècie de peix.

Les aigües de l’arxipèlag de les Maldives, a l’oceà Índic, un país afectat greument pel canvi climàtic, són la llar de centenars d’espècies i, com s’ha pogut comprovar, encara n’hi ha que ni tan sols coneixem. Fins ara, a més, sempre havien estat científics de fora els qui les descobrien. És per això que Najeeb, en un comunicat, ha explicat com de content està de forma part d’una troballa com aquesta, especialment amb una “espècie tan elegant i bonica”.

Els juvenils d'aquests peixos són molt difícils de distingir | Maldives Marine Research Institute
Els juvenils d’aquests peixos són molt difícils de distingir | Maldives Marine Research Institute

L’animal, de fet, havia estat trobat per primera vegada als anys noranta però, en aquell moment, els investigadors van pensar que el que havien vist era un exemplar adult de Cirrhilabrus rubrisquamis, una espècie propera. Els làbrids, de què forma part aquest nou peix, són una gran família de peixos de colors brillants que, a més, canvien quan es fan gran. És per això que aquesta espècie ha estat difícil d’identificar perquè, en aquella primera observació, se’n va veure un exemplar juvenil.

Fa uns mesos, però, un vehicle per control remot va enviar imatges d’adults d’aquesta espècie que, ara sí, es va veure de seguida que eren d’una espècie diferent a les conegudes fins ara. A l’estudi, els investigadors expliquen els detalls tant dels exemplars joves com dels grans i en categoritzen les característiques, incloent els seus colors magenta, préssec, taronja i vermell lilós, un patró únic.

A mesura que creixen els seus colors van fent-los més fàcils d'identificar | Maldives Marine Research Institute
A mesura que creixen els seus colors van fent-los més fàcils d’identificar | Maldives Marine Research Institute

Descobrir que aquests Cirrhilabrus no són una sola espècie sinó dues també té implicacions importants a l’hora de protegir-los, ja que els seus hàbitats se superposen però podria ser que cadascuna en tingués un de molt més petit. Això és especialment rellevant perquè, tot i que l’espècie en sí no s’havia identificat, els seus exemplars ja fa temps que formen part del tràfic de peixos tropicals d’aquari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa