MonPlaneta
Descobreixen com ho fa la gamba pistola per no fer-se mal a ella mateixa

La gamba pistola és un animal petit però que pot fer petar les seves pinces amb tanta força que crea una ona de xoc que atordeix les seves preses. Fins ara, però, no s’havia pogut descobrir com s’ho fa perquè aquesta mateixa ‘detonació’ no li faci mal. Ara, en un article a la revista ‘Current Biology’, un equip d’investigadors ha esbrinat que la gamba pistola, tot i que no ho sembli, va protegida d’una mena de casc minúscul que amorteix les ones de xoc i impedeix que pateixi danys al cervell.

Una gamba amb una arma sorprenent

Aquests crustacis tan particulars potser són coneguts pels lectors de ‘Món Planeta’ perquè van ser els protagonistes del darrer article que el desaparegut Víctor Nubla va publicar en aquest diari, dins la seva sèrie ‘Bestiari no al·legòric’. Pels qui no, les gambes pistola són uns dels animals més sorollosos de l’oceà, juntament amb algunes balenes. Si prou d’aquests animals fan petar les pinces alhora, poden arribar a confondre instruments humans com ara els sònars.

La creença més estesa és que, a més de per caçar, les gambes fan servir la ‘pistola’ per comunicar-se. Tot i això, el més habitual és que s’amaguin sota la sorra o entre unes roques i, quan un peix passi, surtin i facin petar la pinça, atordint la presa que, després, arrosseguen cap al cau per devorar. Una dada curiosa és que, com que l’escalfament global està fent pujar la temperatura dels oceans, les aquests animals cada cop faran més soroll: són animals de sang freda i, com a tals, la seva activitat es regula segons els canvis del seu entorn.

La pinça gran de les gambes supersòniques és la que fan servir per atordir i caçar les seves preses | Wikimedia Commons
La pinça gran de les gambes supersòniques és la que fan servir per atordir i caçar les seves preses | Wikimedia Commons

Una protecció increïble

En qualsevol cas, que aquests crustacis puguin sobreviure a la seva pròpia arma és un misteri que no s’havia resolt fins ara, ja que hom podria pensar que, amb la font de les ones de xoc a tan poca distància, haurien de patir danys neuronals. Per tant, havien de tenir algun tipus de protecció, uns investigadors es van preguntar si el seu ‘casc’, que li cobreix el cervell i els ulls, era el seu secret, ja que és un element força característic d’aquestes espècies i no de la resta de crustacis.

Així doncs, els científics van preparar una sèrie d’experiments per veure què passava si es retirava quirúrgicament aquest casc a algunes gambes i se les exposava a les ones de xoc de les seves pinces. A diferència de les que continuaven tenint-lo, que continuaven com si res, les gambes sense casc saltaven, giraven o fins i tot queien immediatament, i trigaven fins a set vegades més a tornar al seu amagatall, mostrant-se desorientades i caminant amb dificultat.

Una gamba pistola i el seu gobi-pigall  | Wikimedia Commons
Algunes gambes pistola desenvolupen relacions simbiòtiques amb peixos perquè els facin de pigall, ja que són pràcticament cegues | Wikimedia Commons

Una idea aplicable als humans

Per tant, aquest casc orbital és la clau, però com ho fa per amortir tantíssim l’ona de xoc? Segons han pogut veure els investigadors, aquestes estructures tenen una obertura a la part anterior i una capa d’aigua entre la seva superfície interior i els ulls de les gambes. Així, quan una ona de xoc hi impacta, el canvi de pressió expulsa l’aigua, desviant part de l’energia cinètica, alliberant-la i impedint que afecti els crustacis.

Aquest sistema tan eficient de desviar ones d’impacte, de fet, fins i tot ha fet pensar els investigadors que podria ajudar a dissenyar cascs de protecció més eficaços, especialment per a personal militar i per a d’altres profesions que treballin tant amb explosius com amb qualsevol altra cosa que generi ones de xoc fortes ja que, a dia d’avui, els materials de protecció emprats, com ara el Kevlar, no poden protegir-ne perquè les ones viatgen a través d’ell i acaben impactant en la persona.

Més notícies
Dofins

L’escalfament dels oceans està matant els dofins

A mesura que puja la temperatura de l'aigua, tant la seva esperança de vida com la quantitat de descendència que tenen es redueix notablement, segons afirma un estudi recent
:  - Mobile
L'exemplar descobert podria ser un avantpassat dels mussols diürns actuals | Pixabay

Descobreixen un mussol extingit que caçava de dia

L'estructura dels ossos del crani apunta que tenia una pupil·la més petita per entorns més il·luminats
:  - Mobile
L'Alpioniscus Sideralis viu a una cova de l'illa de Sardenya, on ha tornat a adoptar l'aigua com a hàbitat

Descobert un crustaci que ha fet un cicle evolutiu complet: de l’aigua a terra i altre cop a l’aigua

El petit animal, de la família del cuc bola, ha estat trobat en una cova de Sardenya, un hàbitat extrem els residents del qual formen un trencaclosques molt complex
:  - Mobile
Els pops són uns éssers extraordinaris, i la seva gran intel·ligència podria tenir força en comú amb la nostra, malgrat el que pugui semblar

Troben una possible explicació a l’enorme intel·ligència dels pops

Els mateixos 'gens saltadors' són presents en ells i al cervell dels humans
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa