Una espècie enorme de nenúfar ha estat descoberta als Jardins Botànics Reials de Londres, a Anglaterra, després de passar 177 anys al mateix lloc. Tot i haver estat als jardins durant gairebé dos segles, no ha estat fins ara que la Victoria boliviana, com ha estat batejada, ha estat descrita a la revista ‘Frontiers in Plant Science’ com una espècie diferent, ja que fins ara es pensava que pertanyia a una altra espècie de nenúfar gegant, la Victoria amazonica.
Fulles de més de tres metres que poden suportar 80 quilos
En estat salvatge, les seves fulles poden superar als tres metres de diàmetre, com és el cas d’un exemplar, que es troba als jardins de La Rinconada, a Bolívia, que medeix 3,2 metres. A més, pot suportar un pes de fins gairebé 80 quilograms. D’entre els nenúfars gegants, però, hi ha tants pocs exemplars disponibles per estudiar que, des del segle XIX, hi ha hagut problemes i discussions per classificar el que, sembla, són tres espècies diferents.

Donant resposta a una pregunta antiga
Per posar-hi remei, un equip internacional de científics van compilar tota la informació existent en història, horticultura i geografia, a més d’anàlisis d’ADN, per posar remei a aquest buit de coneixement. Els Jardins Botànics de Londres, curiosament, són l’únic indret del món on les tres Victoria creixen pràcticament de costat, cosa que va permetre fer una comparació que no es podria haver fet de cap altra manera.
Gràcies a les anàlisis d’ADN, es va veure que la Victoria boliviana és genèticament diferent de les altres dues espècies però que, tot i haver estat confosa per una Victoria amazonica, més més propera a la tercera espècie, la Victoria cruziana. De fet, sembla que totes dues van divergir genèticament fa un milió d’anys, a partir d’un avantpassat comú.