MonPlaneta
Descoberta una espècie de planta carnívora subterrània única al món
  • CA

Un equip d’investigadors ha anunciat, mitjançant un article publicat a la revista ‘PhytoKeys‘, el descobriment d’una planta carnívora subterrània única, diferent a tots les que es coneixien fins ara. Segons afirmen els científics, aquesta espècie, anomenada ‘Nepenthes pudica’ fa servir la ‘gerra’ característica de la seva família per atrapar cucs, larves i escabarats però, en comptes de fer-ho a l’aire lliure, ho fa sota terra.

Les plantes-gerra, una família molt variada

L’espècie ha estat descoberta a l’illa de Borneo, a Indonèsia i, com les altres plantes carnivores del seu tipus, té fulles en forma de gerra que són trampes on les seves preses cauen i són consumides. Tot i que la majoria fan servir les seves ‘gerres’ d’aquesta manera, però, fa uns anys que l’escriptor i músic Víctor Nubla ens va parlar, al seu ‘Bestiari no al·legòric’, d’algunes espècies de Nepenthes han abandonat el carnivorisme per passar a ser, essencialment, vàters del món natural.

En qualsevol cas, fins ara no s’havia vist mai cap planta de l’espècie que capturés les seves preses sota terra. Segons sembla, forma les seves ‘gerres’ especialitzades en brots subterranis d’un color vermellós, que poden fer fins a 11 centímetres de llargada. Creixen en cavitats o directament emig del sòl i atrapen tot tipus d’insectes, com ara larves de mosquit, nematodes i fins i tot, en un cas, un tipus de cuc l’existència del qual es desconeixia fins ara.

Un descobriment casual

El descobriment es va fer per casualitat, ja que els científics, mentre exploraven la muntanya, van observar una planta que s’assemblava molt a les Nepenthes però que no tenia la seva gerra característica. En fixar-s’hi més, van veure’n una que sobresortia de terra. Tot i que primer van pensar que havia quedat enterrada per accident, en continuar investigant van trobar moltes plantes iguals i, en retirar la molsa de la base d’un arbre, van descobrir un grup de gerres enterrades a sota.

Fins ara, només es coneixien tres grups més de plantes carnívores que poguesin atrapar preses sota terra, però en tots tres casos els mecanismes que fan servir són molt diferents i, a més, només poden alimentar-se d’organismes minúsculs, a diferència d’aquesta nova espècie.

Més notícies
Aquesta planta és capaç de sobreviure en un entorn que mataria qualsevol altra espècie | Wikimedia Commons
Una planta que creix més com més estrès pateix pot ajudar-nos en el futur
Membre de la família de la col, la mostassa, el nap i el rave, les seves propietats poden ser molt útils
La planta-penis florint al Jardí Botànic de Leiden | Jardí Botànic de Leiden
La ‘planta penis’ dels Països Baixos floreix per primer cop
És la tercera vegada que s'aconsegueix fer florir aquesta planta a Europa
Fulles de tramús | Wikimedia Commons
Descobreixen les propietats excepcionals de la planta del tramús per descontaminar sòls
A través d'un mecanisme químic, les seves arrels eliminen l'arsènic, un contaminant habitual de les activitats mineres
La nova espècie descoberta a Malàisia | Siti Munirah Mat Yunoh et al. / PhytoKeys
Una espècie de planta “fanal de fada” acabada de descobrir pot desaparèixer en qualsevol moment
Els senglars han destruït tres dels quatre exemplars de què es té constància

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa