MonPlaneta
Ha desaparegut la branca de corall vermell més gran de Sant Feliu de Guíxols

Els ecologistes de Natura Sterna han denunciat la desaparició de la branca de corall vermell més gran que hi havia a la costa de la localitat de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. Descoberta el 1987, mesurava 15 centímetres i era a 31 metres de profunditat. El grup ecologista creu que l’espoli va tenir lloc durant la primera meitat de setembre perquè, a finals d’agost, encara era al seu lloc. Natura Sterna presentarà una denúncia davant dels Agent Rurals i del Departament d’Acció Climàtica.

El descobriment es va fer aquest passat divendres, quan un bussejador de Natura Sterna se’n va a donar. Ka pèrdua d’una branca de corall d’aquestes característiques no és poca cosa. Perquè algun exemplar es desenvolupi així, ara caldrà que passin, com a mínim, quatre generacions més, i això si la pesca furtiva no acaba definitivament amb tot el corall vermell que hi ha. Segons l’entitat, aquella peça era “excepcional” al municipi, i es trobava en una zona on només consta la presència de sis exemplars més.

La zona de Sant Feliu de Guíxols on hi havia la branca de corall, ara espoliada | ACN
La zona de Sant Feliu de Guíxols on hi havia la branca de corall, ara espoliada | ACN

La llei prohibeix l’extracció de corall: la Generalitat, el 2017, en va establir una veda de deu anys, mentre que el ministeri espanyol d’Agricultura ha prohibit que se’n tregui fins el 2022. El corall vermell és un recurs “clau” en els ecosistemes costaners que és molt vulnerable perquè creix molt a poc a poc i es dispersa amb dificultat. Així, la pesca furtiva, l’escalfament global i l’acidificació de les aigües l’amenacen greument, i de fet la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) l’ha catalogat com a espècie en perill d’extinció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa