MonPlaneta
Convoquen concentracions per exigir més sediments per a l’Ebre
  • CA

Les entitats i associacions que defensen la supervivència del delta de l’Ebre han anunciat la convocatòria de dues concentracions el proper 28 de novembre per tal d’exigir que el Pla Hidrològic de la conca del riu Ebre contempli la possibilitat d’obrir els desguassos de les comportes dels embassaments. L’objectiu d’aquesta mesura és que el volum de sediments que arriba al tram baix del riu i fins el Delta pugi.

La manca d’aportació de sediments del riu, precisament, és la causa principal de la desaparició progressiva d’aquest espai ja que, sense terra nova, no es pot compensar la que desapareix per l’erosió del vent i també pels efectes de les pluges i les tempestes que a més, a causa del canvi climàtic, cada vegada són més agressives i tenen conseqüències més greus, com s’ha pogut veure aquests darrers anys, per exemple, en les diverses desaparicions parcials de la Barra del Trabucador, un dels elements més icònics del delta més gran del nostre país que és, a més, la seva zona humida més gran i un espai natural únic.

La barra del Trabucador al Delta de l'Ebre un any després del temporal Glòria
La barra del Trabucador al Delta de l’Ebre un any després del temporal Glòria

Les concentracions, que seguiran el lema ‘Sediments, ja!’, duran fins les portes de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona “el tipus de sediments” que els organitzadors volen que baixin pel riu i contribueixin a que el Delta continuï existint. “A veure si es donen per assabentats”, ha dit Matilde Font, de la Plataforma en Defensa de l’Ebre, a l’Agència Catalana de Notícies. Més endavant, en aquesta mateixa acció reivindicativa, també s’abocaran sediments al port fluvial de Deltebre. Paral·lelament, i a més d’aquestes accions de protesta, les entitats responsables d’aquestes concentracions també estan preparant les seves al·legacions al nou Pla Hidrològic de la conca del riu Ebre, que es poden presentar fins el proper dia 22 de desembre, quan s’acaba el termini corresponent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa