Les autoritats de Malàisia van anunciar aquest passat 18 de juliol que havien comissat aproximadament 18 milions d’euros en parts d’animals en una operació contra el tràfic. Entre els objectes intervinguts hi havia ullals d’elefant, banyes de rinoceront, escates de pangolí i ossos de tigre i de lleó, amb un valor total que, en la divisa local, s’apropa als 80 milions de ringgits.
Segons va explicar aquest dilluns el director general de Duanes de Malàisia, el general Zazuli Johan, les autoritats van descobrir aquesta partida enorme de material, que sumava aproximadament sis tones, el diumenge 17 al port de Selangor, a l’oest del país. Segons el mateix responsable de Duanes, les parts d’animals van ser enviades des d’Àfrica.

Material destinat a la joieria i a la medicina tradicional xinesa
Zazuli Johan i els seus companys van mostrar una part dels objectes comissats, entre els quals hi havia una pila d’ullals d’elefant però també un crani d’animal i joies fetes d’ivori. Precisament, i tot i que una part del material es volia vendre com a decoració o per fer joies, hi ha una part del tràfic de parts d’animals, com ara els ossos de lleó o les escates de pangolí, que són molt apreciats per la medicina tradicional xinesa.
En el cas del pangolí, que s’ha fet molt famós com a possible origen de la pandèmia de Covid-19, és el mamífer amb què es trafica més del món i, de fet, el 2020 les autoritats xineses el van retirar de la llista d’ingredients aprovats en la seva medicina tradicional per tal d’intentar salvar-lo d’una extinció que, si tot continuava igual, era gairebé segura.

Malàisia, on s’ha dut a terme l’operació, és un dels molts països del sud-est asiàtic que serveixen d’escala del tràfic il·legal d’espècies, tant vives com mortes, que van d’Àfrica però també d’altres parts del món cap a altres països asiàtics, especialment cap a la Xina.