MonPlaneta
Comença la Setmana de la Natura 2022
  • CA

Des d’aquest passat diumenge, 22 de maig, Dia Mundial de la Biodiversitat, i fins el proper 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, Catalunya celebra la 7a edició de la Setmana de la Natura. Dues setmanes en què s’han programat més de 470 activitats, promogudes per entitats, parcs naturals, ajuntaments, biblioteques i escoles, que volen ajudar a que la població conegui millor el patrimoni natural del país i passi a l’acció per tal de conservar-lo.

Les activitats tindran lloc per tot el país, vertebrant una campanya que s’ha consolidat com un dels majors esdeveniments d’implicació ciutadana pel medi ambient que tenen lloc a Catalunya. Promoguda per la Xarxa per a la Conservació de la Natura, compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat i també amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

La Setmana de la Natura 2022 compta amb més de 470 activitats arreu del país
La Setmana de la Natura 2022 compta amb més de 470 activitats arreu del país

Cal recordar que som en un moment crític

En el marc del Dia Mundial de la Biodiversitat, que es va celebrar aquest diumenge, cal recordar que l’actual ritme a què l’estem perdent està posant en perill l’equilibri de molts ecosistemes i també els beneficis i serveis que aporten a les societats humanes i que, sovint, són crucials pel sosteniment de la vida. La pol·linització, la fixació de carboni, l’esmorteïment d’inundacions, la purificació de l’aigua… I no obstant això, segons el Living Planet Index (LPI) el 75% de la flora i la fauna de Catalunya estan en rics amb moltíssies espècies que no tenen garantida la supervivència. Els hàbitats agraris, l’aigua dolça i els litorals i els boscos madurs són els que estan patint les pèrdues més significatives a conseqüència de l’activitat humana. Així doncs, cal que siguem conscients dels efectes de les nostres accions en l’acceleració i augment de problemes ambientals cada cop més estesos i greus.

La Setmana de la Natura té activitats programades per a tots els públics
La Setmana de la Natura té activitats programades per a tots els públics

Una crida a l’acció amb activitats per a tothom

En aquest sentit, la Setmana de la Natura vol obrir les portes no només a activitats puntuals sinó a conèixer organitzacions que dediquen el seu dia a dia a la conservació de la natura, especialment les que tinguem més a prop, i saber quins projectes de participació tenen actius per poder implicar-nos-hi. A la seva pàgina web es poden cercar les activitats per dies, tipus d’activitat, tipus de públic o organitzador.

Les biblioteques, per exemple, organitzen més de 100 activitats arreu del país, d’exposicions de llibres a conca-contes, concursos o tallers de construcció de caixes-niu o horts verticals. Les associacions i fundacions n’organitzen un centenar més, amb accions de voluntariat com restauració de fonts, seguiment d’espècies, recollides de residus o anellament d’ocells. Els ajuntaments i les escoles, per la seva banda, també han organitzat activitats per fomentar la consciència ambiental i l’acció en la seva defensa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa