Nova Zelanda posa en marxa l’intent més gran que s’ha fet mai al món d’eliminar espècies invasores d’una illa habitada. L’operació, que es durà a terme durant els propers quatre anys gràcies a la col·laboració entre la institució de recerca Manaaki Whenua-Landcare Research i el grup conservacionista Predator Free Rakiura, vol fer desaparèixer, entre d’altres, els pòssums, gats i eriçons de l’illa de Rakiura / Stewart, d’unes 180.000 hectàrees de superfície i on viuen unes 400 persones.

Una illa amb espècies molt vulnerables
L’illa de Rakiura, com havia esta coneguda tradicionalment en l’idioma maorí, té parcs nacionals, ecosistemes únics i sistemes dunars molt important, i és la llar de moltes espècies vulnerables com ara geckos, ratpenats o ocells, entre els quals hi ha el kiwi, l’ocell nacional de Nova Zelanda, i el kakapo, el lloro més gros del món i també l’únic que no pot volar.
La introducció d’espècies, però, ha alterat molt l’equilibri dels ecosistemes de l’illa, i és per això que, a més d’erradicar aquests animals que amenacen la seva biodiversitat, el mateix programa també inclou l’elaboració d’estudis per entendre millor com proliferen aquestes plagues i quina és la millor manera de gestionar-les. Una idea que vol, a la llarga, ajudar tot el país a quedar lliure de depredadors d’origen forani.

Una operació que esdevenir un exemple
Tot i que ja s’han dut a terme projectes semblants a altres llocs del món, com per exemple la campanya d’eliminació de les rates de l’illa de Geòrgia del Sud, de 350.000 hectàrees, la població de Rakiura, molt més gran, fa que aquesta operació d’erradicació sigui la més gran que s’ha fet mai en un indret on hi viuen tantes persones. Això li dóna encara més importància pel que fa a les dades que es poden obtenir i que podrien ser molt útils per a projectes similars en altres indrets.