MonPlaneta
Un equip de científics recomana deixar sempre el calçat a la porta de casa
  • CA

Deixar les sabates a la porta de casa pot mantenir la nostra llar lliure d’alguns productes químics i organismes que poden tenir efectes perjudicials en la nostra salut. Encara que sovint no hi pensem, la sola del nostre calçat acumula una gran quantitat de residus. Tenint en compte que la majoria de persones passen gran part del temps a dins de casa, no escampar-los pot ser més bona idea del que pensem.

Això, almenys, és el que recomanen dos químics ambientals, Mark Patrick Taylor i Gabriel Filipelli, en un article publicat a ‘The Conversation’. Després d’examinar entorns tancats, i encara que el treball en què es troben involucrats encara no s’ha acabat, conclouen que, pel que fa a la pregunta de si és bona idea o no treure’s les sabates en arribar a casa, les dades indiquen clarament que sí.

Les sabates són un dels vehicles més grans perquè la pol·lució entri a les nostres llars | Pxhere

Del carrer a casa

Tot i que normalment s’estudia la qualitat del sòl, l’aigua i l’aire en exteriors, si més no pel que fa als riscos per a la salut, la qualitat de l’aire a les nostres llars és un factor que desperta cada cop més interès. A part de la pols i la brutícia que hi pot haver i que provingui de dins mateix, una tercera part, afirmen els científics, ve de l’exterior, ja sigui a través del vent o arrossegat cap a fins enganxat a la sola de les sabates.

Entre aquests darrers, diuen, hi ha polissons tan poc recomanables com patògens resistents als antibiòtics, residus de l’asfalt de les carreteres, productes químics utilitzats als jardins, desinfectants, microplàstics, elements lleugerament radioactius i, fins i tot, metalls tòxics com l’arsènic, el cadmi o el plom.

El treball dels dos científics ha estat especialment interessat en els nivells d’aquests metalls a dins de les llars de 35 països. Aquests contaminants no fan olor ni tenen color, de manera que és molt difícil de saber si són presents a casa. El que s’ha pogut observar, a més, és que hi ha una relació important entre el plom de casa i el que hi ha just a l’exterior, de manera que pot ser que el vent l’hagi dut a dins o que hagi arribat enganxat a les soles.

Així doncs, vigilar què ens enduem del carrer a les nostres llars pot ser molt important, i les sabates són un dels vehicles més importants en aquest sentit. Deixar les sabates a l’entrada, per tant, deixa totes aquestes substàncies i organismes perjudicials lluny d’on vivim.

Posar-nos unes sabatilles tan bon punt entrem a casa mantindrà la nostra llar més lliure de substàncies perjudicials | Piqsels

Un “però” fàcil de solucionar

D’altra banda, però, els científics també esmenten la “síndrome de la casa estèril”, que fa referència a l’augment d’al·lèrgies entre els infants i que alguns relacionen, precisament, amb el fet de tenir la casa massa neta. El contacte amb la brutícia, de fet, ajuda a reforçar el sistema immunològic i que no hi hagi reaccions tan fortes. Això, però, es pot aconseguir anant a passejar pel parc o pel carrer i, per tant, no és excusa per no treure’ls les sabates, cosa que, està clar, mantindrà la casa més neta i, conclouen, l’aire menys contaminat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa