Un equip d’investigadors japonesos es va traslladar al bosc per analitzar els intercanvis d’impulsos elèctrics entre els bolets a través dels micelis, sovint considerats la ‘parla’ d’aquests organismes i que, fins i tot, hi ha qui afirma que ha aconseguit desxifrar. Entre els resultats que han obtingut, publicats a la revista ‘Fungal Ecology’, n’hi ha un de curiós: les seves ‘converses’ es fan més intenses després de la pluja.
Uns fongs crucials per als boscos
És ben sabut que alguns fongs tenen un paper importantíssim en el manteniment dels boscos. Els ectomicorrizals en són un exemple, ja que es troben sovint als pins, alzines, roures, bedolls… formant una coberta a l’exterior de les seves arrels i amb uns micelis que creen xarxes enormes sota terra, al voltant de les arrels, absorbint nutrients del sòl que transfereixen als arbres.

Fa temps que els científics estudien la transferència d’impulsos elèctrics entre bolets i a través dels arbres fent servir els micelis, i es creu que es generen en resposta a estímuls externs i serveixen com a forma de comunicació, coordinant el creixement i altres comportaments. De fet, fins i tot s’ha especulat que els senyals podrien servir per ajudar a transmetre nutrients a les plantes i els arbres. No obstant això, les proves són escasses i, a més, la majoria d’estudis s’han fet al laboratori, que no pot recrear les condicions del bosc.
Resultats que animen a continuar investigant
És per això que aquest equip va decidir anar-hi per examinar uns bolets anomenats ‘Laccaria bicolor’ i van posar elèctrodes a sis bolets. Així, van poder detectar com els senyals elèctrics augmenten després de la pluja. De fet, els investigadors han relacionat la fluctuació dels impulsos amb la precipitació i les temperatures i, a més, han observat com després de la pluja els senyals es transportaven entre bolets, especialment entre els propers, i que tenen direccionalitat.
Per tot plegat, els responsables d’aquest estudi demanen fer més investigació sobre la generació d’impulsos elèctrics dels bolets en el seu entorn natural, per tal de conèixer millor què són aquests senyals i quina utilitat concreta tenen.