MonPlaneta
Austràlia vol protegir el 30% de la seva superfície per impedir més extincions
  • CA

Austràlia, que és un dels països que ha perdut més fauna salvatge del món, la majoria de la qual és única, vol protegir el 30% de la seva superfície per aturar aquest declivi de la seva biodiversitat. Segons va anunciar el govern del país aquest dimarts, crearà un pla a 10 anys vista que vol impedir que s’extingeixin més espècies tant de plantes com d’animals, donant-los una protecció encara més gran que la que tenien fins ara.

En declaracions recollides per la cadena nord-americana CNN, la ministra de Medi Ambient i Aigua, Tanya Plibersek, va anunciar un “objectiu molt ambiciós” i que s’hauria de complir de cara al 2030. En concret, va parlar de protegir 50 milions d’hectàrees més que ara i trobar una manera de “protegir el paisatge i les espècies que en depenen”.

La ministra australiana Tanya Plibersek en una imatge d'arxiu
La ministra australiana Tanya Plibersek en una imatge d’arxiu

Un pla ambiciós en un país amb una fauna molt amenaçada

Així, Austràlia se suma als més de 100 països, inclosos els Estats Units, que han promès protegir el 30% de la seva terra i els seus oceans abans de 2030. En el cas d’aquest país, la seva fauna salvatge pateix moltíssimes amenaces, dels canvis d’usos del sòl i el canvi climàtic a desastres naturals, com ara incendis forestals devastadors, i també la presència de depredadors invasors arribats amb els colons europeus.

Amb aquest pla, s’han identificat 20 indrets i 110 espècies que es protegiran especialment. Han estat triades tant pel seu caràcter únic com pel risc de desaparèixer, en el cas de les espècies, mentre que els indrets s’han seleccionat per la seva representativitat de la gran diversitat paisatgística d’Austràlia. No obstant això, el país és l’hàbitat de més de 1.900 espècies que es troben amenaçades d’extinció, i per bé que la protecció d’un 30% de la seva superfície les pot ajudar, no se sap com es concretaran les mesures del govern fora de les espècies prioritàries.

Els gats són una de les amenaces més grans per a la fauna autòctona australiana

Algunes, però, les beneficiaran a totes, com ara continuar emprenent mesures contra les amenaces que suposen les guineus i els gats, les accions de conservació i recuperació del territori i també ajudar algunes espècies a millorar la seva resiliència davant del canvi climàtic. En el cas dels primers, es calcula que cada any maten gairebé 700 milions d’exemplars de rèptils, 510 milions d’ocells i 1.400 milions de mamífers.

Més notícies
Exemplars de fura de bosc
Protegir el 50% de la superfície terrestre frenaria la destrucció de la biodiversitat
El projecte Global Safety Net ha avaluat quanta terra caldria protegir tant per impedir una extinció en massa com per millorar la resiliència climàtica de les espècies que hi viuen
La desforestació per fer lloc a terres de cultiu, com mostra aquesta imatge, és una de les grans amenaces a la selva amazònica però no és l'única | CIFOR
L’Amazones bat el seu rècord de desforestació en la primera meitat de 2022
En els darrers mesos s'han perdut 3.750 quilòmetres quadrats del bosc tropical més gran del món
Vista panoràmica del Sahel | CIFOR
La Muralla Verda d’Àfrica, l’esperança del continent oblidat
La Unió Africana treballa per restaurar ecosistemes degradats al Sahel, assegurar la producció d'aliments i protegir el sòl de l'erosió, a més de combatre el canvi climàtic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa