Un estudi recent fet sobre una espècie molt especial de bambú, que floreix només un cop cada 120 anys abans de morir, li augura un futur negre. Segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a ‘PLOS ONE’, la Phyllostachys nigra var. henonis està fent ‘darrerament’, llavors que són de mala qualitat i que germinen molt poc, cosa que podria amenaçar-ne molt seriosament la supervivència, tenint en compte com de poc es reprodueix.
Una espècie força estesa
Aquesta espècie de bambú, actualment, està força estesa al Japó, i serveix tant com a font d’aliment com de matèries primeres. No obstant això, la reducció de la densitat dels seus camps, que podrien convertir-se en prats durant anys abans que la regeneració comencés a veure’s clarament, podria tenir un impacte molt important en els ecosistemes que sustenten i també en l’economia del país.
Així doncs, i veient alguns exemplars que havien començat a florir aviat, els investigadors van decidir parar atenció a l’ecologia de la regeneració de l’espècie, de què no hi ha dades des de la darrera floració, que va tenir lloc pels volts de l’any 1908. Així és com es van adonar que, si bé més del 80% dels culms analitzats van florir, no tots ells van produir llavors, indicant que aquesta varietat de P. nigra no es regenera correctament mitjançant la germinació de les llavors.

Un problema ecològic i econòmic
Tenint en compte que al Japó hi ha unes 170.000 hectàrees de terreny ocupades per tres espècies de bambú, una de les quals és P. nigra var. henonis, les dades de l’estudi fan pensar que, després d’aquest esdeveniment de floració, hi haurà grans espais oberts de prats un cop les plantes morin, cosa que no només reduirà la disponibilitat del bambú com a recurs natural sinó que també, i especialment, canviarà l’ecologia d’aquestes zones.
Canvis ambientals tan ràpids com aquest no només afectaran els insectes i els animals que els fan servir per alimentar-se o com a refugi sinó que poden tenir un impacte important a la zona durant anys tenint en compte, per exemple, el paper que tenien a l’hora de fixar el sòl i evitar l’erosió, ja que el bambú té rizomes forts i molt estesos. Si desapareixen, fins i tot es podrien produir canvis topogràfics importants a les zones anteriorment ocupades per les P. nigra var. henonis.
Caldrà prendra mesures
Així doncs, cal prendre mesures, i n’hi ha que poden servir per protegir aquest hàbitat durant el temps que trigui a regenerar-se, com ara aplicar fertilitzants o replantar. No obstant això, és un problema a què caldria parar atenció de manera regular i probablement també una mica agressiva. A més, és clar, queda resoldre el misteri de per què aquesta varietat de bambú produeix tan poques llavors viables i relacionar-ho amb la seva gran esperança de vida. A més, tenint en compte que quan es propaga ho fa molt agressivament i cal un control constant per impedir que envaeixi boscos i zones agrícoles, potser ara, quan està més feble, és el millor moment per a atacar-la.