MonPlaneta
Auguren un futur negre a una planta molt especial que floreix cada 120 anys

Un estudi recent fet sobre una espècie molt especial de bambú, que floreix només un cop cada 120 anys abans de morir, li augura un futur negre. Segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a ‘PLOS ONE’, la Phyllostachys nigra var. henonis està fent ‘darrerament’, llavors que són de mala qualitat i que germinen molt poc, cosa que podria amenaçar-ne molt seriosament la supervivència, tenint en compte com de poc es reprodueix.

Una espècie força estesa

Aquesta espècie de bambú, actualment, està força estesa al Japó, i serveix tant com a font d’aliment com de matèries primeres. No obstant això, la reducció de la densitat dels seus camps, que podrien convertir-se en prats durant anys abans que la regeneració comencés a veure’s clarament, podria tenir un impacte molt important en els ecosistemes que sustenten i també en l’economia del país.

Així doncs, i veient alguns exemplars que havien començat a florir aviat, els investigadors van decidir parar atenció a l’ecologia de la regeneració de l’espècie, de què no hi ha dades des de la darrera floració, que va tenir lloc pels volts de l’any 1908. Així és com es van adonar que, si bé més del 80% dels culms analitzats van florir, no tots ells van produir llavors, indicant que aquesta varietat de P. nigra no es regenera correctament mitjançant la germinació de les llavors.

Les plantes triguen a créixer i podrien deixar desprotegits els ecosistemes

Un problema ecològic i econòmic

Tenint en compte que al Japó hi ha unes 170.000 hectàrees de terreny ocupades per tres espècies de bambú, una de les quals és P. nigra var. henonis, les dades de l’estudi fan pensar que, després d’aquest esdeveniment de floració, hi haurà grans espais oberts de prats un cop les plantes morin, cosa que no només reduirà la disponibilitat del bambú com a recurs natural sinó que també, i especialment, canviarà l’ecologia d’aquestes zones.

Canvis ambientals tan ràpids com aquest no només afectaran els insectes i els animals que els fan servir per alimentar-se o com a refugi sinó que poden tenir un impacte important a la zona durant anys tenint en compte, per exemple, el paper que tenien a l’hora de fixar el sòl i evitar l’erosió, ja que el bambú té rizomes forts i molt estesos. Si desapareixen, fins i tot es podrien produir canvis topogràfics importants a les zones anteriorment ocupades per les P. nigra var. henonis.

Caldrà prendra mesures

Així doncs, cal prendre mesures, i n’hi ha que poden servir per protegir aquest hàbitat durant el temps que trigui a regenerar-se, com ara aplicar fertilitzants o replantar. No obstant això, és un problema a què caldria parar atenció de manera regular i probablement també una mica agressiva. A més, és clar, queda resoldre el misteri de per què aquesta varietat de bambú produeix tan poques llavors viables i relacionar-ho amb la seva gran esperança de vida. A més, tenint en compte que quan es propaga ho fa molt agressivament i cal un control constant per impedir que envaeixi boscos i zones agrícoles, potser ara, quan està més feble, és el millor moment per a atacar-la.

Més notícies
Els Hirota, un dels pobles antics del Japó, es caracteritzaven per tenir uns cranis molt aplanats per darrere | Museu de la Universitat de Kyushu

Resolen el misteri d’uns cranis modificats del Japó de l’Edat Mitjana

Els científics afirmen que eren el resultat d'una pràctica que volia expressar la identitat col·lectiva del grup
El període Edo del Japó, en què el país va estar aïllat del món, va potenciar moltes pràctiques que a dia d'avui es considerarien sostenibles

El Japó, aïllat durant segles, va esdevenir un model de societat sostenible

El tancament del país va fer millorar molt l'aprofitament dels recursos propis
Dibuix europeu del segle XIX d'un llop japonés | Domini Públic

El llop japonés pot tenir la clau que expliqui l’origen dels gossos

Aquesta espècie extingida fa un segle té més en comú amb els gossos que cap altre cànid
La nova espècie d'orquídia que ha estat descoberta al Japó | Kenji Suetsugu

Descoberta al Japó una nova espècie d’orquídia que sembla feta de cristall

La planta estava amagada pràcticament davant dels nassos dels investigadors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa