MonPlaneta
Els atacs de carnívors a humans han augmentat sense parar des de 1950

Un nou estudi, publicat a la revista ‘PLOS Biology’, conclou que els atacs d’animals carnívors a humans han augmentat contínuament des de 1950. La responsabilitat d’aquest fet, però, no és en cap cas dels animals sinó de les persones, que han anat ocupant els seus hàbitats amb poblacions cada cop més nombroses. El canvi climàtic, a més, també podria tenir un paper important en l’increment d’aquests conflictes.

Una qüestió de probabilitat

Les dades d’aquest treball, fet per 33 experts i que cobreix 70 anys, provenen de bases de dades personals, literatura científica i estadística i notícies recollides de la premsa. Pel que afirmen les conclusions de l’estudi, la causa més probable d’aquest augment dels atacs d’animals a les persones és clarament al creixement de la població humana, que ha anat urbanitzant la Terra, envoltant els indrets on vivien animals com ara llops, óssos i grans felins. És, simplement, una qüestió de probabilitat, ja que les trobades s’han fet cada vegada més habituals.

Óssos al Pirineu | Departament de Territori i Sostenibilitat
Óssos al Pirineu, on han causat problemes amb els ramaders | Departament de Territori i Sostenibilitat

Diferències entre països

De fet, una dada a tenir en compte és que, si als països pobres la majoria d’atacs tenen lloc quan les persones cacen o treballen a les seves granges, als països rics es produeixen durant activitats de lleure, com ara fer excursions o acampar. Una altra és que, de tots els atacs registrats durant aquests 70 anys, el 32% han estat mortals.

La influència del canvi climàtic

D’altra banda, però, el canvi climàtic també pot estar agreujant aquest augment dels atacs. I tenir en compte totes les variables és molt important. El retrocés del gel de l’Àrtic, per exemple, està fent més probable que es produeixin trobades entre óssos polars i persones, i els problemes dels carnívors per alimentar-se arreu del món els estan fent acostar-se cada cop més als assentaments humans.

El tigre que va refugiar-se a l'interior de la casa d'una família índia
Un tigre refugiant-se a l’interior de la casa d’una família índia

Un fet a què ens haurem d’acostumar

Que els animals s’estan acostumant a la proximitat als humans, i sovint al revés també, és prou conegut, especialment en casos de ciutats com Barcelona tot i que, sortosament, els animals que corren pels carrers més propers al bosc no són carnívors sinó senglars. Aquesta situació, a més, no sembla que hagi de millorar sinó més aviat el contrari, que anirà en augment. Moltes espècies animals s’estan ‘urbanitzant’ i adaptant a la vida amb els humans i això requerirà que nosaltres també ens adaptem a la seva presència per evitar que els problemes continuïn creixent o que, com en temps passats, ens decidim a començar a exterminar-los.

Més notícies
Un grup d'orques ha enfonsat un vaixell a les costes de Portugal | Dave Govoni / Flickr
Un grup d’orques ataca i enfonsa un veler
Cinc persones han hagut de ser rescatades a 11 quilòmetres de la costa a Sines (Portugal)
Els macacos japonesos són una espècie molt problemàtica en algunes zones del país | Wikimedia Commons
Capturen i maten un mico japonès membre d’una banda que ataca els humans
Les autoritats apunten que aquest grup de macacos ha ferit gairebé 50 persones en tres setmanes
Les restes de l'home mort per un tauró, que van ser recuperades i enterrades pels seus companys | Universitat d'Oxford
Troben la víctima d’un atac de tauró de fa 3.000 anys
És l'exemple més antic que es coneix d'una persona atacada per un d'aquests animals
Un exemplar de tauró tigre
Identifiquen una correlació entre els cicles lunars i els atacs de taurons
Un estudi comparant dades de gairebé 50 anys podria ajudar a explicar el comportament d'aquests animals

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa