MonPlaneta
Aquestes són les espècies invasores exòtiques més buscades de Catalunya

El primer informe mundial sobre espècies exòtiques invasores va ser presentat aquest dilluns. Dirigit als més de 140 governs de la Plataforma Intergovernamental sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) també conté és clar, les que hi ha en territori català, i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha anunciat quines són les més buscades, entre les quals hi ha l’ós rentador, algunes cotorres i la vespa oriental.

Mesures de control que fa temps que s’implementen a Catalunya

A l’informe, l’IPBES recomana mesures de control com crear sistemes d’informació, fer plans d’informació amb llistes negres i d’alerta o erradicar ràpidament les espècies en fase incipient d’invasió, cosa que el CREAF fa en gran part, liderant el desenvolupament de les llistes d’espècies més perilloses que podrien entrar al país els propers anys. És el primer cop que Catalunya en té, alineant-se amb les recomanacions de l’IPBES.

No obstant això, ja fa més de 10 anys que es treballa activament en aquests fronts gràcies al projecte EXOCAT que, en el seu darrer informe anual, ampliava la llista d’espècies presents al país, gràcies a un sistema d’informació ‘online’ que gestiona el Departament d’Acció Climàtica amb la coordinació del CREAF i que, ara, s’ha complementat amb les dues llistes.

La cotorra de Kramer és l'altra espècie invasora en què s'ha centrat l'estudi del CREAF | SEO/BirdLife
La cotorra de Kramer, una espècie invasora molt coneguda a Catalunya | SEO/BirdLife

Gairebé 300 espècies

Així doncs, EXOCAT ja té llista negra i d’alerta amb les espècies potencialment més perilloses al territori català. Són gairebé 300 i requereixen accions de control i erradicació, en el cas de les 172 de la llista negra; i de seguiment i vigilància en el de les 125 de la llista d’alerta. La llista està ordenada segons la prioritat d’actuació, de la llista negra de prioritat 1, amb les espècies amb més potencial invasor detectades a Catalunya i que requereixen actuacions urgents de control i erradicació; a la llista d’alerta vermella de prioritat 2, amb espècies amb potencial invasor menor a la Península i que mai no han estat detectades al nostre país.

Alguns exemples

Les espècies més buscades a Catalunya que ja s’hi han trobat però que encara no son invasores (llista negra) comprenen diferents grups d’animals i plantes. Per exemple, entre a les plantes en destaquen les cactàcies punxoses del gènere Cylindropuntia, algunes plantes aquàtiques, sobretot del gènere Ludwigia o l’Egeria densa i l’Eicchornia crassipes. En el cas dels insectes en podem destacar la vespa oriental, detectada per primer cop al port de Barcelona el 2022 i en principi erradicada. D’ocells fem una menció especial a les cotorres de la ciutat i l’àrea metropolitana de Barcelona com Psittacara mitratus o Nandayus nenday. Els dos mamífers més buscats son l’ós rentador i el porc vietnamita, que estan sent objecte de mesures de control per part del Departament d’Acció Climàtica.

Pel que fa a les que encara no són a Catalunya però que són presents i amb caràcter invasor a territoris veïns o propers (llista d’alerta) destaquen les algues marines com la Caulerpa taxifolia, els crancs asiàtics i els mamífers vistosos que ja estan estesos per Europa: la mangosta de Java, el gos mapatxe, l’esquirol gris, l’arruí,, el muntjac i la rata mesquera americana.

La granota toro ha estat erradicada del Delta de l'Ebre, on amenaçava d'instal·lar-se
La granota toro ha estat erradicada del Delta de l’Ebre, on amenaçava d’instal·lar-se

Un cas d’èxit, si més no de moment

El Departament d’Acció Climàtica i el Parc Natural del Delta de l’Ebre va donar per erradicada aquest agost la presència de la granota toro al delta, tot i que el 2024 es repetiran els mostrejos per confirmar-ho després que el darrer seguiment d’aquesta espècie invasora no n’hagi detectat la presència a cap dels punts analitzats. La detecció precoç i l’acció ràpida i contundent ha estat clau per tenir èxit en l’erradicació d’una espècie amb molt potencial d’adaptació en un sistema complex, gràcies a la col·laboració d’entitats, voluntaris, equips de recerca i experts.

Més notícies
Una vespa asiàtica atacant una abella

L’ADN revela per què les vespes grosses són tan bones espècies invasores

Alguns gens evolucionen molt ràpidament, dotant-los d'una adaptabilitat molt alta
L'Anopheles stephensi s'està escampant per Àfrica, posant en perill milions de persones | PIXNIO

Un mosquit invasor asiàtic és darrere l’expansió de la malària a l’Àfrica

La propagació d'aquest insecte podria empitjorar encara més la situació de la malaltia al continent
L'illa de Rakiura té un valor altíssim pels seus ecosistemes i les espècies que hi viuen

Comença una gran operació d’erradicació d’espècies invasores a Nova Zelanda

El país vol eliminar, entre d'altres, els pòssums, gats i eriçons de l'illa de Rakiura
Els hipopòtams van arribar a Colòmbia de la mà de Pablo Escobar | Ministeri de Medi Ambient de Colòmbia

El llegat de Pablo Escobar: els hipopòtams, espècie invasora a Colòmbia

El govern del país els va incloure a la llista aquest divendres per definir com controlar-los

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa