MonPlaneta
L’Antàrtida corre perill de ser envaïda per espècies arribades en vaixell
  • CA

L’Antàrtida, un dels darrers ecosistemes marins completament purs que queden al planeta, podria ser envaïda en qualsevol moment per espècies invasores arribades en vaixell. Segons un estudi de la Universitat de Cambridge (Anglaterra) publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, els vaixells de 1.500 ports diferents que visiten el continent glaçat cada any són una amenaça pels éssers vius de les aigües més australs del planeta.

Aquestes naus, que vénen d’arreu del món i que també viatgen per tot arreu, podrien dur espècies de pràcticament qualsevol lloc, i molts d’aquests animals i plantes poden tenir efectes devastadors pels ecosistemes on arriben, com s’ha vist a molts llocs del planeta. Així doncs, són una amenaça enorme i que cal tenir molt en compte, i és per això que els responsables de l’estudi demanen mesures que assegurin que cap vaixell dugui espècies noves a l’Antàrtida.

El fons del mar de Weddell, a l'Antàrtida | Greenpeace
El fons del mar de Weddell, a l’Antàrtida | Greenpeace

Els investigadors han fet servir dades per satèl·lit i del trànsit internacional de vaixells per veure quants vaixells, i de quins ports, passen per les aigües antàrtiques. Els resultats apunten que hi ha indrets suposadament aïllats de les aigües del continent que, per aquesta via, estan connectats a més de 1.500 ports de tot el planeta i que, per tant, hi podria arribar qualsevol espècie que s’enganxés al casc i pogués sobreviure al trajecte i a les temperatures de l’aigua.

Els musclos, els percebes, els crancs i les algues són les amenaces més grans. Tenint en compte que l’Antàrtida és considerada l’únic indret del món on encara no hi ha espècies invasores, cal aprofitar l’oportunitat de protegir-les. Les espècies que hi viuen han estat aïllades durant com a mínim 15 milions d’anys, i qualsevol nouvingut podria destruir completament l’equilibri ecosistèmic i causar un daltabaix en la biodiversitat. Amb l’augment de la temperatura de l’aigua a causa de l’escalfament global, a més, el perill incrementa any rere any.

Més notícies
L'estació polar Princesa Elisabet | International Polar Foundation
Un brot de Covid afecta una base d’investigació a l’Antàrtida
Més de la meitat dels treballadors d'aquest indret remot han donat positiu als tests
L'Antàrtida | Universitat de Barcelona
La UB viatjarà a l’Antàrtida per estudiar les amenaces a la biodiversitat
Els ecosistemes bentònics són entorns extrems que afecten l'ecologia de tot el planeta
Synoicum adareanum | Bill Baker
Un animal de l’oceà Antàrtic, clau d’un nou tractament pel melanoma
Una espècie d'ascidi conté uns bacteris que produeixen un compost natural que combat aquest càncer de pell
Fusió del gel de l'Antàrtida a causa de l'escalfament global | pxhere
La protecció de l’oceà Antàrtic torna a quedar ajornada
La comissió responsable ha tancat la seva darrere reunió sense arribar a un acord

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa