MonPlaneta
Els animals menys socials acostumen a ser els més innovadors

Un treball elaborat per investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) conclou que, dins d’una mateixa espècie, els individus menys socials i menys integrats al grup acostumen a ser els més innovadors i hàbils a l’hora de resoldre problemes. Tal com explica l’equip en un article publicat a ‘Proceedings of the Royal Society B’, aquest estudi ha estat fet en ungulats i és pioner en la recerca en les habilitats cognitives d’aquests mamífers, entre els quals hi ha els dromedaris, els cavalls o les cabres, que caminen sobre els extrems dels dits, generalment amb ungles o peülles.

Els resultats, de fet, coincideixen amb la literatura científica recent sobre els primats tant en estat salvatge com en captivitat i mostren com els individus socialment menys integrats és menys probable que obtinguin recursos com ara el menjar, sí, però també ho és més que superin l’aversió a les coses noves per tal de millorar la seva situació. D’altra banda, com explica el primer autor de l’article, Álvaro López Caicoya, aquest treball confirma que els ungulats són “un tàxon prometedor” a l’hora de “provar teories evolutives amb un enfocament comparatiu”.

Álvaro López Caicoya, primer autor de la recerca. Foto: Bibiana Álvarez.
Álvaro López Caicoya, primer autor de la recerca | Bibiana Álvarez.

Uns estudis que normalment es fan en aus i primats

Normalment, aquest tipus d’estudis comparatius sobre l’evolució de les habilitats cognitives s’han fet en aus i primats, però les pressions evolutives poden ser diferents de les d’altres espècies. Així, incloure altres tàxons com els ungulats és “essencial” per saber quins són els límits i la capacitat de generalitzar hipòtesis evolutives específiques.

En aquest cas, es va fer amb 111 animals de 13 espècies: cabres, dromedaris, cavalls de Przewalski, girafes, llames, ovelles i cérvols, entre d’altres, que vivien en captivitat als zoos de Barcelona, La Barbent (Provença) i Nuremberg i Leipzig (Alemanya). La prova consistia a obrir un recipient que desconeixien i que, per a cada espècie, hi havia el seu menjar preferit. Abans, tots els animals s’havien classificat segons diversos aspectes que podien impactar les seves habilitats per resoldre problemes, com ara la por als objectes nous, la dieta i la integració social en el grup. Així, es podrien identificar les característiques individuals i socioecològiques dels animals més exitosos.

Les ovelles van ser els animals que menys van respondre als recipients amb el seu menjar preferit

Diferències molt importants entre espècies a tots els nivells

La participació va variar molt entre espècies: si bé el 100% de dromedaris es va apropar als recipients, només ho van fer-ho un 33% de les ovelles. En canvi, les espècies que més hi van interactuar van ser les domesticades i les que formen part de grups complexos que s’uneixen i se separen segons l’entorn i el moment. No obstant això, aquestes característiques no van indicar cap capacitat més gran per resoldre el repte, de manera que, com afirmen els investigadors, la domesticació podria haver seleccionat “trets i habilitats que faciliten les interaccions amb els humans (i els artefactes humans), però no les habilitats cognitives que permeten una resolució de problemes més eficient”.

Finalment, del centenar d’animals participants, només un 36% va obrir el recipient i va accedir al menjar almenys una vegada. D’entre ells, les espècies amb més individus que se’n van sortir van ser els dromedaris (86%) i les cabres (69%). En aquests casos, també es va avaluar la diversitat de recursos emprats per resoldre el repte: la majoria van obrir els recipients amb el nas, el morrió o els llavis, i només nou dels quaranta animals van fer servir més d’una estratègia, com ara aixecar suaument la tapa amb els llavis o llançar el got a terra.

Estudiant els ungulats, uns animals considerats ‘bestiar’

Aquesta publicació és pionera en la recerca de la cognició dels ungulats, recorden els investigadors. Normalment se’ls ha considerat bestiar i, per això, no n’ha interessat el comportament ni l’enteniment. Gràcies a estudis com aquest, però, veiem que són animals amb comportaments complexos que val la pena estudiar, fent recerca amb més estudis i individus, en captivitat i salvatges, i proposant-los reptes més complexos per poder generalitzar les troballes.

Més notícies
Els pops són uns éssers extraordinaris, i la seva gran intel·ligència podria tenir força en comú amb la nostra, malgrat el que pugui semblar
Troben una possible explicació a l’enorme intel·ligència dels pops
Els mateixos 'gens saltadors' són presents en ells i al cervell dels humans
Una parella d'abellerols
El soroll del trànsit redueix les habilitats cognitives dels ocells
La contaminació acústica pot tenir efectes encara més greus del que es pensava en la fauna salvatge
La cacatua crestagroga viu molts anys i té un cervell proporcionalment gran | Pixabay
Per què alguns animals són més intel·ligents que altres?
Quantifiquen les neurones de 111 espècies d'ocell per investigar la relació entre mida del cervell i intel·ligència
Les vespes papereres se sumen a la llista d'animals de què s'ha comprovat que tenen unes capacitats cognitives sorprenents | Universitat de Michigan
Les vespes papereres entenen el conceptes abstractes d”igual’ i ‘diferent’
Reconeixen individus de la seva espècie, els recorden i fan distincions socials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa