MonPlaneta
Alliberen 12 tortugues de rierol a Raimat Natura
  • CA

Raimat Natura i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) van alliberar dotze exemplars de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) a un dels pantans del parc del mateix nom que hi ha a la finca vinícola del celler Raimat, al Segrià. L’objectiu d’aquest projecte és crear una població estable d’aquesta espècie protegida, aconseguint que s’expandeixi per tota la zona.

Un projecte de fins a cinc anys de durada

En el marc d’aquesta iniciativa, el grup de tortugues serà seguit durant entre quatre i cinc anys, i s’espera que es reintrodueixin com a mínim una trentena d’exemplars. Dels seleccionats per a aquest darrer alliberament, un 60% són femelles i un 35% mascles adults, mentre el 5% restant són exemplars joves. A les femelles seleccionades se’ls van fer fet ecografies per establir l’estat d’ovulació per saber quins probabilitats de reproducció tenen.

L'alliberament es va fer amb l'ajuda d'alumnes de primària de l’escola Claver | Raimat
L’alliberament es va fer amb l’ajuda d’alumnes de primària de l’escola Claver | Raimat

Una espècie autòctona vulnerable

La tortuga de rierol és una espècie protegida al nostre país i cal emprendre accions per potenciar-ne l’expansió. Un dels problemes de la conservació de fauna salvatge és no disposar d’habitats on es puguin desenvolupar. És per això que el CRARC ha apostat per Raimat Natura, gestors del pantà de la Clamor Baixa, per promoure la seva presència en aquest espai.

Beneficis també per a les vinyes i el raïm

“Sabem que si la biodiversitat dins de la finca augmenta, milloren els equilibris entre espècies, el que inclou les plagues i malalties, i en definitiva tot flueix millor”, ha afirmat Joan Esteve, director del celler Raimat. “Es redueix la necessitat de control”, continua, “permetent a la vinya i permet al raïm expressar-se amb tota la seva plenitud”. “Aquesta tortuga ja vivia en aquests ecosistemes i per tant ja formava part d’aquest equilibri, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa