MonPlaneta
Alguns peixos són capaços de sumar i restar
  • CA

Els peixos de la família dels cíclids i algunes rajades poden sumar i restar en un rang de números de l’u al cinc. Aquesta capacitat sorprenent, a què els científics no troben una utilitat clara, ha estat descoberta per un equip d’investigadors de la Universitat de Bonn, a Alemanya, que ha publicat els resultats dels seus experiments amb aquests animals a la revista ‘Scientific Reports’.

Les persones som capaces de saber quants objectes tenim al davant –quantes monedes hi ha a la taula, per exemple– sense haver-les de comptar, si més no si el número és petit. Els peixos participants en aquest estudi tenen exactament la mateixa capacitat de detectar petites quantitats sense comptar, i se’ls pot entrenar perquè distingeixin grups de tres de grups de quatre, per exemple. Això ja se sabia, però el més sorprenent és el descobriment que s’ha fet en aquesta ocasió: poden calcular, si més no al nivell de fer sumes i restes.

Els cíclids, entre els quals hi ha moltes espècies de peixos d’aquari, també ha demostrat que saben sumar i restar

Una capacitat difícil de demostrar

Com que no es pot demanar a un peix que resolgui una suma o una resta, s’ha fet servir el mateix mètode que, fa un temps, va demostrar que les abelles no només poden sumar i restar sinó que, fins i tot, entenen el concepte de zero. Es va ensenyar als peixos una col·lecció de formes geomètriques, com ara quatre quadrats. Si eren de color blau, volia dir “suma un” i, si era groc, volia dir “resta un”.

Després d’ensenyar-los l’estímul original, després se’ls ensenyava una imatge amb cinc quadrats i un altre amb tres. Si nedaven cap a la imatge amb la solució correcta, se’ls donava menjar. Si d’equivocaven, no. Amb el temps, els peixos van associar el color blau amb l’augment del número de quadrats i el groc amb la disminució.

Els científics van fer servir aquest tipus de proves per comprovar que els peixos havien après a sumar i restar | Esther Schmidt

Encara més difícil

Això, per sí mateix, no podia demostrar que els peixos haguessin internalitzat les normes matemàtiques rere els colors ni que aquest coneixement servís per a altres coses. Per comprovar-ho, els primers experiments no van fer servir les operacions “3+1” ni “3-1”. Un cop va semblar que els peixos havien après a sumar i restar, se’ls van presentar per primera vegada… i gairebé sempre ho encertaven. A més, si després d’un tres blau se’ls posava al davant un quatre i un cinc, triaven el quatre, demostrant que no havien entès “tria la quantitat més gran o més petita” sinó, concretament, “suma/resta un”.

Els resultats han sorprès els investigadors perquè, a més, els peixos responen les preguntes fins i tot si les formes presentades són diferents. El que importa és quantes n’hi ha. Així, els animals havien de reconèixer el número d’objectes i l’operació a fer. Per tal de tenir èxit en aquesta prova, cal un pensament complex, cosa que no s’esperava que uns peixos, que no tenen còrtex cerebral, puguessin fer. Caldrà continuar investigant, doncs, per aprendre més de les capacitats d’animals considerats “inferiors” als mamífers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa