MonPlaneta
Algunes plantes carnívores fan servir aromes per atreure insectes concrets

Les plantes carnívores de la família de les sarracènies fan servir aromes per atreure insectes concrets, cosa que podria explicar per què les diverses espècies que la composen tendeixen a alimentar-se de preses diferents. Així ho explica un equip d’investigadors a la revista ‘PLOS ONE’, que podria haver revelat una arma secreta de l’arsenal de què disposen aquestes plantes insectívores.

Una planta caçadora

Les sarracènies tenen ‘flors’ amb forma de trompeta, sovint morades o vermelles i que, de fet, són fulles modificades en forma de copa i plenes d’enzims digestius. Quan un animal petit, normalment un insecte, hi entra, la copa els atrapa i són desfets per alimentar la planta, que sovint viu en entorns on el sòl seria massa pobre com per nodrir-la.

Cada sarracènia desprèn una olor única que atreu el seu menjar preferit | Pixabay
Cada sarracènia desprèn una olor única que atreu el seu menjar preferit | Pixabay

No obstant això, cada sarracènia tendeix a menjar insectes diferents. Algunes mengen més formigues mentre altres s’alimenten més d’abelles o d’arnes. Tot i que el color, la mida i la forma de les ‘flors’ pot ser un factor important a l’hora d’atreure insectes, estudis anteriors en altres famílies de plantes carnívores apuntaven que els aromes que desprenen són un factor clau de les espècies que atreuen, i els investigadors volien comprovar si també era el cas de les sarracènies.

‘Triant’ el menjar

Les olors de les plantes són causats pels compostos orgànics volàtils que emeten. És per això que els investigadors van seleccionar quatre sarracènies (dues naturals i dos híbrids creats per humans) i els van analitzar, observant que cadascuna d’elles emet una barreja particular de compostos que li dóna una olor distintiva. Concretament, les olors florals atreuen més abelles mentre que, en canvi, els àcids grassos atreuen les formigues.

Tot i que els investigadors apunten que el que han descobert no és una relació causal clara sinó només “una correlació forta”, el cert és que aquest descobriment apunta a una altra adaptació evolutiva sorprenent que permet a les plantes carnívores, fins i tot, ‘triar’ quin és el seu aliment preferit.

Més notícies
Els experiments en ratolins han aportat molta informació sobre la reacció del cervell davant olors amenaçadores
Identifiquen les neurones que detecten les amenaces per l’olor
Encara que no ens n'adonem, l'olfacte continua sent un sentit molt important quan avaluem si estem segurs
Els tentacles dels pops poden tastar tot allò que toquen
Descobreixen com ho fan pops i calamars per ‘tastar’ amb els tentacles
Tenen proteïnes ultraespecialitzades que els permeten sentir els sabors amb el tacte
El camp de remolatxa ha estat tenyit de colors diferents per comparar la reacció dels pugons | BBRO
Tenyeixen un camp de remolatxa de colors per veure si l’oculta dels pugons
És un experiment fet a Anglaterra i es basa en "camuflar" les plantes per evitar l'atac de les plagues
L'olor de les persones és un factor important a l'hora de determinar si es cauran bé, segons una investigació recent
Els humans tendim a formar vincles socials amb persones amb olors semblants
Un nas electrònic fins i tot ha estat capaç de predir la qualitat de les interaccions socials entre desconeguts

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa