Les plantes carnívores de la família de les sarracènies fan servir aromes per atreure insectes concrets, cosa que podria explicar per què les diverses espècies que la composen tendeixen a alimentar-se de preses diferents. Així ho explica un equip d’investigadors a la revista ‘PLOS ONE’, que podria haver revelat una arma secreta de l’arsenal de què disposen aquestes plantes insectívores.
Una planta caçadora
Les sarracènies tenen ‘flors’ amb forma de trompeta, sovint morades o vermelles i que, de fet, són fulles modificades en forma de copa i plenes d’enzims digestius. Quan un animal petit, normalment un insecte, hi entra, la copa els atrapa i són desfets per alimentar la planta, que sovint viu en entorns on el sòl seria massa pobre com per nodrir-la.

No obstant això, cada sarracènia tendeix a menjar insectes diferents. Algunes mengen més formigues mentre altres s’alimenten més d’abelles o d’arnes. Tot i que el color, la mida i la forma de les ‘flors’ pot ser un factor important a l’hora d’atreure insectes, estudis anteriors en altres famílies de plantes carnívores apuntaven que els aromes que desprenen són un factor clau de les espècies que atreuen, i els investigadors volien comprovar si també era el cas de les sarracènies.
‘Triant’ el menjar
Les olors de les plantes són causats pels compostos orgànics volàtils que emeten. És per això que els investigadors van seleccionar quatre sarracènies (dues naturals i dos híbrids creats per humans) i els van analitzar, observant que cadascuna d’elles emet una barreja particular de compostos que li dóna una olor distintiva. Concretament, les olors florals atreuen més abelles mentre que, en canvi, els àcids grassos atreuen les formigues.
Tot i que els investigadors apunten que el que han descobert no és una relació causal clara sinó només “una correlació forta”, el cert és que aquest descobriment apunta a una altra adaptació evolutiva sorprenent que permet a les plantes carnívores, fins i tot, ‘triar’ quin és el seu aliment preferit.