MonPlaneta
Un nou estudi afirma que la Covid va aparèixer abans del que es pensava fins ara

Una nova anàlisis sobre l’evolució de la pandèmia global de Covid-19 ha arribat a la conclusió que el primer cas de la malaltia devia aparèixer a la Xina entre principis d’octubre i mitjans de novembre de 2019, establint la data més probable d’infecció del pacient zero en el 17 de novembre. En un article publicat a la revista ‘PLOS Pathogens’, els científics responsables d’aquest estudi incideixen en un dels aspectes de la pandèmia sobre els que hi continua havent més dubtes. Si bé el primer cas identificat oficialment va ser a principis de desembre de 2019 a Wuhan, sembla clar que la malaltia ja havia aparegut abans i que va haver de passar un temps abans no s’identifiqués el virus que la causava com un patogen nou.

Així doncs, els investigadors van reutilitzar un model matemàtic que es fa servir per saber quan es va extingir –o quan s’extingirà– una espècie en base a les observacions fetes. Invertint el mètode per trobar l’origen de l’espècie, és a dir, del SARS-CoV-2, partint de les dates d’identificació dels primers casos de la malaltia en 203 països, han arribat a la conclusió que el més probable és que el primer cas a la Xina tingués lloc entre principis d’octubre i mitjans de novembre de 2019, amb el 17 de novembre com a data més probable, i que la malaltia s’estengués per tot el món durant el mes de gener. Així, segons aquest model, la pandèmia va començar i es va propagar molt més ràpidament del que afirmen les autoritats de tot el món.

De la mateixa manera, l’anàlisi també calcula quan devia arribar la malaltia als primers països a més de la Xina i també als altres continents. Segons aquest estudi, el primer cas fora de la Xina va ser al Japó el 3 de gener de 2020; el primer cas a Europa, a l’estat espanyol el 12 de gener de 2020; i el primer cas als Estats Units devia tenir lloc el 16 de gener. Aquest mètode es podria aplicar per a noves malalties en el futur però, a més, conèixer millor els orígens de la Covid-19 ens pot ajudar a combatre-la i a conèixer, realment, què va passar a finals de 2019 i què va fallar perquè un virus originat en un sol cas es convertís en una pandèmia global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa