MonPlaneta
Els tiranosaures podrien haver tingut llavis, com els llangardaixos actuals

Els tiranosaures rex podrien no haver tingut les dents tan visibles com ens mostren les reproduccions que se n’havien fet fins ara. Segons afirma un equip d’investigadors en un article publicat a la revista ‘Science’, aquests enormes depredadors podrien haver tingut les dents amagades rere uns llavis semblants als dels llangardaixos actuals, especialment els dragons de Komodo. Un descobriment que podria canviar per sempre l’aspecte que ens imaginem que tenien i, també, la nostra comprensió de com s’alimentaven.

Una pista per mirar de resoldre el misteri

Per bé que els parents més propers dels teròpodes no aviaris, els cocodrils, no tenen llavis cobrint les seves dents, gairebé tota la resta de vertebrats terrestres en tenen. És per això que els científics responsables d’aquest treball van mirar d’esbrinar si també en tenien, una tasca difícil tenint en compte que els teixits tous no són presents al registre fòssil. Van analitzar els cranis i les dents disponibles i les van comparar amb els rèptils vius. En concret, van fixar-se en els patrons de la foramina, petits camins a través dels ossos, tant en els teròpodes com altres parents seus actuals i extingits.

La foramina i l’esmalt de les dents fan pensar que tenien llavis

La foramina encamina els vasos sanguinis i els nervis cap al teixit tou al voltant de la boca. En el cas dels cocodrils es troben escampats per tota la mandíbula però, en rèptils amb llavis com els llangardaixos, formen una línia al llarg de la vora de la mandíbula, a prop de les dents. Els tiranosaures tenien la foramina d’aquesta darrera manera, cosa que suposa un primer indici que tenien llavis.

El tiranosaure rex podria haver estat diferent de com ens l'imaginàvem fins ara | Science
El tiranosaure rex podria haver estat diferent de com ens l’imaginàvem fins ara | Science

La segona pista la va donar l’esmalt de les dents. Quan s’asseca, es deteriora molt més ràpidament, i l’anàlisi de les dents dels cocodrils mostra que el costat que està sempre exposat a l’exterior, per la seva manca de llavis, es desgasta molt més que la banda de dins de la boca. En el cas dels teròpodes, en canvi, el desgast és força semblant a dins i a fora, cosa que indica que devien tenir les dents cobertes i humides.

El cas dels varans també dóna encara més pistes. Tenen dents molt llargues i serrades, com la dels teròpodes, tenen prou llavi com per cobrir les seves dents, cosa que indica, a més, que és possible que aquests dinosaures poguessin tenir les dents completament a l’interior de la boca.

Finalment, les anàlisis també han revelat que els Hesperosuchus, un parent molt primitiu dels cocodrils, també tenia una línia de foramina a la mandíbula compatible amb la presència de llavis. Això podria voler dir que els primers arcosaures, avantpassats dels dinosaures, els ocells i els cocodrils, podrien haver tingut llavis i que haurien estat les aus i els cocodrils els qui els haurien perdut de manera independent.

Tot plegat, però, són només indicis, sense cap prova definitiva. Probablement caldria trobar un tiranosaure momificat, amb els teixits facials preservats, per poder demostrar definitivament si tenien llavis o no. Tot apunta, però, que devia ser així.

Més notícies
Crocodilians
Els fòssils demostren que, a l’època dels dinosaures, hi havia cocodrils herbívors
Un equip d'investigadors nord-americans ha comparat les dents d'espècies extingides amb les dels seus parents actuals per aprendre més coses de la seva dieta
Scotty, el tiranosaure rex més gran que es coneix
Presenten ‘Scotty’, el tiranosaure més gran que s’ha trobat mai al món
L'animal, de tretze metres de llarg i gairebé 9.000 quilos de pes , va viure a Saskatchewan, a l'oest del Canadà, fa 66 milions d'anys
Reproducció artística del cocodril prehistòric caçant el dinosaure | Julius Csotony
Els fòssils d’un cocodril revelen que havia devorat un dinosaure
S'ha trobat la primera prova irrefutable d'un fet que els científics sospitaven de fa temps
'Scotty', el tiranosaure més gran que es coneix, tenia uns braços tan rídiculament curts com els seus companys
Una teoria pot explicar per què els tiranosaures tenien braços tan curts
Segons un article, podria ser una adaptació evolutiva per evitar mossegar-se entre ells quan menjaven

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa