MonPlaneta
Resolen el misteri d’uns cranis modificats del Japó de l’Edat Mitjana

Un equip d’investigadors ha aconseguit resoldre el misteri d’uns cranis modificats que, amb uns 1.500 anys d’antiguitat, corresponien a persones que van viure al Japó de l’Edat Mitjana. En un article publicat a ‘PLOS One’, els científics afirmen que la forma estranya dels seus caps era resultat d’una pràctica deliberada que tenia l’objectiu d’expressar la identitat col·lectiva del grup.

Una gran necròpoli del poble dels Hirota

Els cranis, trobats a l’illa de Tanegashima, al sud del Japó, s’han datat entre els segles III i VII i van ser trobats en una gran necròpoli que ha estat excavada des dels anys cinquanta del segle XX. Hi ha centenars d’esquelets, la majoria dels quals amb ornaments molt rics, cosa que apunta que els enterrats allà devien ser d’una classe social semblant del poble conegut com els Hirota.

L'indret on es van trobar enterrats els cossos dels Hirota | Museu de la Universitat de Kyushu
L’indret on es van trobar enterrats els cossos dels Hirota | Museu de la Universitat de Kyushu

En tots els casos, la part normalment arrodonida de darrere del cap havia estat aplanada i se li havia donat una forma quadrada, probablement amb benes o bé pressionant-lo contra una superfície plana durant la infantesa. L’estudi ha conclòs que, independentment de la classe social o del sexe, tots els Hirota eren sotmesos a aquesta pràctica de deformació cranial.

Proves d’una activitat comercial notable

L’anàlisi de les restes, a més, també ha permès saber que moltes de les joies que adornaven els cadàvers provenien de milers de quilòmetres més al sud, indicant un comerç força important. Els investigadors, a més, creuen que les modificacions cranials també els ajudaven en aquest procés, ja que mantenien la identitat del grup i els feien fàcils d’identificar allà on fossin.

Les restes dels Hirota han estat analitzades amb molt de detall | Museu de la Universitat de Kyushu
Les restes dels Hirota han estat analitzades amb molt de detall | Museu de la Universitat de Kyushu

Les comparacions permeten veure les modificacions específiques dels Hirota

En aquest estudi els científics han fet escàners en tres dimensions i han modelat els cranis de 19 adults per fer anàlisis morfològiques i els han comparat amb cranis de dos grups japonesos antics més, els Jomon i els Doigahama. Les imatges hn mostrat uns detalls sense precedents en la forma dels ossos i hn permès veure que, tot i que tots tres grups modificaven els cranis, els Hirota ho feien d’una manera diferent i s’han trobat marques que podrien ser conseqüència de la col·locació de benes al cap durant la infantesa.

Aquest tipus de pràctiques, de fet, s’ha trobat en tombes d’Àsia, Amèrica del Sud i també a Europa i podria ser molt antiga, tal com indica un crani allargat, trobat a la Xina, que es calcula que té uns 12.000 anys d’antiguitat. En el cas dels maies, a Amèrica, el procediment està molt ben documentat, amb figures que mostren infants amb ginys per modificar-los el crani.

Més notícies
El crani de l'Home Drac descobert a la Xina | Kai Geng

El descobriment de l’Home Drac, una nova espècie d’humà, sorprèn la comunitat científica

Els seus descobridors afirmen que és el nostre parent més proper, superant els neandertals
Els macacos japonesos són una espècie molt problemàtica en algunes zones del país | Wikimedia Commons

Capturen i maten un mico japonès membre d’una banda que ataca els humans

Les autoritats apunten que aquest grup de macacos ha ferit gairebé 50 persones en tres setmanes
El fenomen dels 'hikikomori' es va fer famós al Japó però afecta cada vegada més persones arreu del món | Universitat de Kyushu

Estudien les causes biològiques del fenomen ‘hikokomori’

Un equip d'investigadors ha trobat biomarcadors específics a la sang de les persones que es retiren de la vida social
Dibuix europeu del segle XIX d'un llop japonés | Domini Públic

El llop japonés pot tenir la clau que expliqui l’origen dels gossos

Aquesta espècie extingida fa un segle té més en comú amb els gossos que cap altre cànid

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa