MonPlaneta
La relació entre la memòria i la gana al cervell podria explicar l’obesitat

Un funcionament incorrecte en el funcionament dels circuits que relacionen la memòria i la gana podria explicar l’obesitat. Aquesta és la conclusió d’un estudi liderat per la Universitat de Pennsilvània, als Estats Units, els resultats del què han estat publicats a ‘Nature’. Així, aquest problema es relaciona directament amb l’índex de massa corporal, especialment en pacients que pateixen desordres que poden dur a guanyar pes ràpidament.

Concretament, el treball apunta que els individus obesos tenen problemes a les connexions entre l’hipocamp dorsolateral i el lateral, cosa que podria afectar la seva habilitat de controlar o regular les respostes emocionals a l’hora d’anticipar l’aliment com a recompensa. Així, els cervells d’alguns individus podrien ser diferents en regions que augmenten el risc de patir obesitat, remarcant que la solució pot ser més complicada que simplement autocontrolar-se i dur una dieta més saludable. El que necessitarien, doncs, no és més força de voluntat, sinó una ‘reparació’ dels circuits cerebrals que els permetés funcionar correctament.

La reacció del nostre cervell a un estímul conegut pot ser detectada i servir en les investigacions policials | Wikimedia Commons
Un mal funcionament d’un circuit cerebral es relaciona amb l’obesitat | Wikimedia Commons

La relació entre dues regions properes

L’hipocamp dorsolateral és la regió cerebral que processa la memòria, i el lateral és el responsable de mantenir el cos en homeostasi, és a dir, en un estat estable. Anteriorment ja s’havia observat la relació entre la pèrdua de funcions en aquestes regions i l’obesitat i els trastorns per afartament. Fins ara, però, a banda de les ressonàncies magnètiques i altres tècniques per imatge, havia estat difícil establir amb claredat el paper de l’hipocamp en aquests problemes de salut.

Diverses proves apunten al mateix

A l’estudi, els investigadors van avaluar pacients a qui ja se seguia el funcionament del cervell a través de la Unitat de Monitorització de l’Epilèpsia de la universitat. Així, els van poder seguir l’activitat cerebral quan anticipaven i rebien una recompensa dolça, en aquest cas un batut de xocolata. Així, van poder veure que totes dues zones s’activaven alhora en el moment de l’anticipació i que, en el cas dels individus amb obesitat, el mal funcionament d’aquest circuit era directament proporcional al seu índex de massa corporal.

Escàner cerebral | iStock
El problema en en funcionament d’aquest circuit cerebral és directament proporcional a l’índex de massa corporal | iStock

Per acabar de corroborar el que veien, els investigadors van analitzar els teixits cerebrals i van detectar una hormona concentradora de la melanina, que se sap que controla el comportament a l’hora de menjar i que és produït per l’hipocamp lateral. Aquesta hormona va ser trobada a totes dues regions cerebrals i a cap més, confirmant que hi ha una relació.

L’objectiu: detectar el risc de patir obesitat en el futur

Gràcies a això, els investigadors esperen que es puguin identificar pacients en risc de desenvolupar obesitat a mesura que avanci la seva vida abans que el problema aparegui i, fins i tot, desenvolupar teràpies que puguin millorar la funció d’aquest circuit cerebral i evitar que, en el futur, siguin obesos.

Més notícies
L'obesitat va en augment arreu del món | Wikimedia Commons

La meitat de la població del món tindrà sobrepès el 2035

La Federació Mundial d'Obesitat adverteix que cal prendre mesures immediatament per impedir-ho
Alimentar-se de nit i amb aliments alts en greixos té efectes negatius en el nostre rellotge biològic

Sopar massa tard s’associa a l’augment de pes i a la diabetis

Un equip d'investigadors ha descobert per què
La diabetis està creixent a un ritme constant a nivell global, juntament amb l'obesitat i la hipertensió

La diabetis i l’obesitat augmenten a tot el món però més als països pobres

Un equip d'investigadors ho atribueix, si més no en part, al canvi d'hàbits a l'hora de menjar
Aquest fàrmac podria ajudar a reduir l'obesitat i moltes malalties associades | Pixabay

L’excés de pes augmenta el risc de patir càncer d’endometri

Un estudi recent realitzat al Regne Unit estableix una correlació clara entre el sobrepès i aquesta malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa