MonPlaneta
El moll de l’os del crani podria servir per monitoritzar diverses malalties

Unes cèl·lules amagades al moll dels ossos del crani podria ajudar a detectar, diagnosticar, monitoritzar i tractar diverses malalties que cauen processos inflamatoris al cervell. Aquest descobriment, fet per investigadors del Centre Hemholtz de Munic (Alemanya) i que ha estat publicat a la revista ‘Cell’, podria ajudar als pacients d’Alzheimer o esclerosi múltiple, entre d’altres.

Les defenses que van del crani al cervell

L’estudi ha examinat el crani a fons i ha vist que hi ha cèl·lules que canvien i es dirigeixen al cervell quan hi ha lesions, probablement viatjant a través de canals microscòpics que connecten els ossos i les meninges. Això, unit al descobriment que la inflamació del cervell és diferent en cada malaltia, obra una gran porta per desenvolupar aplicacions directes.

Les cèl·lules immunològiques que entren al sistema nerviós central en algunes malalties poden causar efectes molt perjudicials al cervell, ja que causen inflamació tant en aquest organ com a la medul·la espinal i a vegades causen malalties com ara l’esclerosi múltiple. El fet que vinguin parcialment del cervell vol dir que aquests ossos, que es consideraven només una protecció, en realitat tenen un paper molt més important i pateixen canvis segons quina malaltia es pateix.

Els investigadors han observat moviments de glòbuls blancs entre el moll de l'os del crani i el cervell | Cell
Els investigadors han observat moviments de glòbuls blancs entre el moll de l’os del crani i el cervell | Cell

En concret, els investigadors han detectar que un tipus de glòbuls blancs anomenats neutròfils són diferents dels que hi ha a altres ossos però més semblants als de les meninges, i que les lesions cerebrals accentuen aquesta distinció. En ratolins amb símptomes d’ictus, l’activitat de les cèl·lules en gens relacionats amb la migració cel·lular i la inflamació es va incrementar, indicant que responen al que passa al cervell.

Marcadors de malalties i fins tot una via per crear tractaments

L’estudi també va fer un seguiment de la localització i els nivells de neuroinflamació als cranis de persones amb Alzheimer, ictus o esclerosi múltiple, observant que els patrons eren diferents en cada cas i que, per tant, es podria considerar un marcador de l’existència d’un d’aquests problemes de salut. En el cas de l’Alzheimer, a més, fins i tot es podia detectar la progressió de la malaltia.

A més del diagnòstic i el seguiment, els investigadors creuen que els seus descobriments fins i tot podrien ajudar en el desenvolupament de tractaments amb mètodes poc invasius per bé que, de moment, la tecnologia no està prou desenvolupada i caldrà treballar-hi a fons.

Més notícies
Els bessos Bernardo i Arthur agafats de la mà quatre dies després de l'operació que els va separar | | Instituto Estadual do Cérebro (IEC) Paulo Niemeyer

Separen dos siamesos units pel crani gràcies a la realitat virtual

La darrera de les 7 operacions ha durat més de 27 hores però tots dos nens estan bé
La síndrome de l'accent estranger és un problema raríssim però que sovint arriba a la premsa per la seva vistositat | Pikist

La ‘síndrome de l’accent estranger’: quan una malaltia canvia com parles

Aquest fenomen és un dels més estranys i espectaculars de la medicina i pot tenir diverses explicacions
La teràpia genètica és un dels mètodes més prometedors per tractar un bon grapat de malalties | Public Domain Pictures

Una teràpia genètica obté resultats prometedors en el tractament de l’ELA

En experiments en rosegadors ha aconseguit endarrerir l'evolució de la malaltia

Nou avenç en una via alternativa de tractar l’Alzheimer i altres malalties

Alguns problemes neurològics podrien beneficiar-se de l'ús fàrmacs antiinflamatoris

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa