MonPlaneta
La predicció del temps a altres planetes, clau en el futur de l’exploració espacial
  • CA

Les tempestes de sorra i les nevades nocturnes de Mart tenen molt poc a veure amb el temps tal i com l’entenem a la Terra, i no podem enviar ningú a explorar un planeta sense una predicció meteorològica que permeti prendre precaucions. No només això sinó que, com explica un article publicat fa poc a la revista ‘Nature Astronomy’, conèixer la geografia i la meteorologia de Mart pot ajudar a trobar recursos crítics per a la supervivència, com ara gel que s’estigui fonent.

El cert, però, és que hi ha semblances entre la Terra i Mart, i fins i tot amb Tità, la lluna de Saturn, que permeten posar els fonaments de la predicció del temps a altres planetes. Potser d’aquí a només una dècada es podrà començar a saber amb dies d’antel·lació com serà la meteorologia a Mart, desenvolupant models numèrics i combinant-los amb dades cada vegada més abundants per establir relacions i anticipar-se als esdeveniments. No seria, de fet, gaire diferent al que es fa al nostre planeta, per bé que coneixem molt millor els mecanismes que regeixen el temps.

El pol sud de Mart | NASA
El pol sud de Mart | NASA

Conèixer el temps a Mart, a banda de protegir els aparells i les persones que hi pugui haver, pot tenir encara una altra aplicació: la pols que mouen les grans tempestes de sorra del planeta roig embruta la neu, enfosquint-la, i això fa que s’escalfi més i pugui arribar a fondre’s i a filtrar-se sota la superfície, allà on, potser, s’hi podria desenvolupar vida. Conèixer la meteorologia pot ajudar a trobar aquesta aigua, qui sap si no només per a la investigació científica sinó, fins i tot, per a proveïr les primeres colònies o simples bases d’investigació que s’estableixin al planeta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa