La por dels pallassos, anomenada tècnicament courlofòbia, està força estesa. Gairebé tots coneixem algú que en té, però per què es produeix? Aquest ha estat l’objecte d’un estudi d’un equip d’investigadors de la Universitat de South Wales, a Austràlia, publicat fa poc a la revista ‘Frontiers in Psychology’. Un treball que ha analitzat una fòbia present tant en infants com en adults i en moltes cultures diferents.
Una por més estesa que la majoria de fòbies comunes
Tot i que hi ha moltes explicacions possibles, fins ara no s’havien estudiat de manera específica. És per això que els investigadors van crear un qüestionari sobre la por als pallassos, que va ser respost per una mostra de gairebé 1.000 persones d’entre 18 i 77 anys de diversos països del món. Sorprenent, per bé que només un 5% van afirmar tenir una “por extrema” dels pallassos, una proporció superior a la d’altres fòbies comunes, més de la meitat, un 53,5%, van confessar tenir-ne por fins a cert punt. A més, sembla que per raons que no són clares, les dones tenen més por de pallassos que els homes i, a més, la por sembla que disminueix amb l’edat, com passa amb altres fòbies més estudiades.

Diverses explicacions possibles
Per trobar-ne els orígens, els investigadors van fer encara un altre qüestionari perquè el responguessin els qui havien afirmat tenir algun grau de por als pallassos. En aquesta bateria de preguntes, es volia relacionar la por amb vuit possibles raons: la seva aparença gairebé inhumana, una sensació d’amenaça relacionada amb les seves expressions facials, que el maquillatge creï incertesa perquè amaga els senyals de les emocions, que el color recordi la sang o la mort i causi aversió, la incomoditat relacionada amb el seu comportament, una por apresa d’altres persones properes, la imatge negativa dels pallassos a la cultura popular o, finalment, una mala experiència personal amb un pallasso.
Curiosament, aquesta darrera explicació és la menys habitual. Per tant, sembla que l’experiència vital no és una raó suficient per a la por als pallassos. En canvi, la imatge negativa que en donen als mitjans és molt més important. L’exemple més recordat, probablement, és en Pennywise, el pallasso assassí de la novel·la ‘It’ de Stephen King, interpretat per Tim Curry a l’adaptació per a televisió de 1990 i per Bill Skarsgård a les adaptacions al cinema de 2017 i 2019.
No obstant això, el factor més relacionat amb la por als pallassos sembla que és que és difícil identificar-ne les emocions pel maquillatge, que amaga les expressions. En qualsevol cas, aquesta recerca ha permès recollir informació interessant sobre una fòbia molt habitual i obre algunes preguntes més. Així, per exemple altres tipus de maquillatge, com ara disfressar-se d’animal, poden activar la mateixa por? O és alguna cosa específica del maquillatge de pallasso? Els autors d’aquest estudi, ara, volen continuar treballant per respondre-les.