MonPlaneta
Inventen una pastilla que purifica un litre d’aigua en només una hora
  • CA

Una simple pastilla, feta essencialment de gel hidroalcohòlic, pot purificar un litre d’aigua de riu en només una hora, fent-la apta per al consum humà. Tenint en compte que, a dia d’avui, una tercera part de la població del món no té accés a aigua corrent neta, aquest invent podria salvar o millorar les condicions de vida de milions de persones, convertint-la gairebé en un remei miraculós, especialment quan, segons els càlculs, d’aquí ben poc, el 2025, la meitat de la població mundial viurà en zones amb alt estrès hídric.

Els responsables d’aquest invent són un grup de científics i enginyers de la Universitat de Texas – Austin, als Estats Units. Com expliquen en un article a la revista ‘Advanced Materials’, el seu gel alcohòlic multifuncional podria tenir un paper molt important en la mitigació de l’escassedat d’aigua a tot el món perquè, a diferència de les depuradores i les conduccions d’aigua, és fàcil de fer servir, molt eficient i resultaria relativament fàcil produir pastilles a escala industrial. Així, en comptes de fer com ara, quan la manera més habitual de purificar aigua és bullint-la o pasteuritzant-la, es podria fer només llençant-hi una pastilla, estalviant temps, feina i energia.

Una pastilla com aquesta pot desinfectar un litre d’aigua | Universitat de Texas – Austin

Les pastilles generen peròxid d’hidrogen –és a dir, aigua oxigenada–, que té la capacitat de neutralitzar més del 99,999% de bacteris presents a l’aigua. Juntament amb partícules de carboni activat, attaquen parts essencials dels bacteris i en destrueixen el metabolisme, en un procés que no necessita energia i que no resulta en l’aparició de residus indesitjats. Aquests hidrogels, a més, es poden retirar fàcilment i no deixen cap rastre.

A més de purificar aigua directament, però, aquestes pastilles poden millorar un procés molt antic, el de la destil·lació solar, és a dir, separar l’aigua de les impureses evaporant-la amb al llum del sol. Malauradament, els bacteris que queden a l’interior dels equipaments es van acumulant i li acaben causant problemes, i aquí és un entra aquest gel hidroalcohòlic, que podria servir per netejar-los. De fet, la manera com va ser descobert aquest nou sistema va ser investigant precisament en aquest sentit. Actualment, els científics treballen per millorar encara més l’eficàcia del producte contra encara més tipus de patògens.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa