Un equip d’investigadors ha descobert un nou mètode que podria facilitar molt la creació d’anticonceptius masculins. En article publicat a ‘Nature Communications’, els científics expliquen com han identificat un gen, compartit per diversos mamífers, que podria permetre crear infertilitat temporal de manera altament efectiva, reversible i sense hormones en ratolins, porcs, bovins i també en humans.
Un gen sense el qual els espermatozous no creixen bé
El treball ha permès detectar l’expressió del gen Arrdc5 en els teixits testiculars d’aquests animals i veure com, en eliminar-la en ratolins, creava infertilitat només en els mascles, amb un impacte important en el recompte d’espermatozous però també en la seva forma i el seu moviment. L’article, a més, identifica per primer cop aquest gen com un que s’expressa només al teixit testicular i enlloc més del cos i que, a més, ho fa en diverses espècies de mamífers. Així, si aquest gen es desactiva o s’inhibeix, el seu esperma no pot fertilitzar els òvuls.

Tot plegat fa que aquest gen sigui una diana òptima per al desenvolupament d’anticonceptius masculins. A més, un altre element important d’aquest treball és que la manca del gen Arrdc5 causa infertilitat a través d’una condició coneguda com a OAT i que, quan succeix de manera natural, és la causa més habitual d’infertilitat entre els mascles humans.
Un fàrmac que podria servir en gairebé tots els mamífers
Els resultats de l’estudi indiquen que la proteïna que codifica aquest gen és necessària per a la producció normal d’esperma, i és per això que els investigadors treballaran en un fàrmac que n’inhibeixi o la producció o la funció. Així, es podria infertilitzar els mascles de manera temporal sense cap dels problemes que té l’ús hormones que, en el cas de la testosterona, podria afectar la massa òssia, la força dels músculs i la producció de glòbuls vermells.
De moment, els responsables d’aquest estudi ja han presentat una patent provisional per al desenvolupament d’un anticonceptiu masculí basat en aquest gen i la proteïna que codifica. El seu ús, a més, pot anar més enllà dels humans, ja que és present a gairebé totes les espècies de mamífers, i per tant fins i tot podria ser una alternativa a la castració en alguns casos en què cal controlar la reproducció del bestiar o fins i tot per frenar la sobrepoblació d’algunes espècies salvatges.